Hol imalánc van, ott imalánc van

Nem tudom, melyik században élek. A szótár elavult, korszerűtlen, provinciális, a gesztusok szintén. 

Néhány hónappal ezelőtt írtam a pomázi Sándor Kinga rettenetes klapanciájáról, melyben Orbán Viktort védi gyakorlatilag mindenki ellen. Most meg azt kell olvasnom, imaláncot indítottak a hőn szeretett vezérért, hogy megvédjék "a liberálisokkal, a szabadkőművesekkel és az unióval szemben", akiktől ő viszont a keresztény Európát védi. Miközben a nyilatkozatok szerint az ima senkinek sem árt, már ez az indoklás is ártani szeretne nem is kevés embernek, ha meggondoljuk, hány tagországa van az uniónak, hány zsidó él még mindig, minden imalánc ellenére is (a szabadkőműves az ő metaforájuk), és hány ember határozza meg magát szabadelvűként (ezek szintén lehetnek zsidók a mélykeresztények szerint). Az imalánc nem kispályás.

Tehet-e egy személyiség arról, hogy kik imádják? Én azt gondolom, tehet, hiszen a retorikájával és a gesztusaival megüzeni, milyen ő, és abból következtetni lehet arra, hogy mit vár el a támogatóitól. Nem tudtam elképzelni, hogy a XXI. században még valamiféle Csaba vagy Árgyélus királyfit lehessen faragni valakiből, méghozzá sikerrel. Azt sem tudtam elképzelni, hogy bencés szerzetes ilyesmire vetemedjen. A világnak ezen a részén még kevésbé tudtam, hiszen huszonéve ujjongtunk, amikor megszabadultunk azoktól, akiket éjjel-nappal dicsőíteni kellett. Úgy látszik, nem bírtuk sokáig dicsőítés nélkül. Akkoriban az egyház kevésbé vehetett részt ilyesmiben, most szomjazva és kapálózva belevetette magát.

Az egyháznak (tisztelet a kivételnek) szemlátomást nem elég Isten, ez a láthatatlan, megközelíthetetlen Valaki. Az egyháznak konkrét személyiség kell, akiért Istent megszégyenítő módon lelkendezzen. És ugyanez kell a híveknek is (ismét tisztelet a kivételnek). Rajongani, egyetérteni, odaütni annak, aki nem ért egyet, de legalábbis imádkozni ellene. 1989-ben vagy korábban megürült annak a helye, akiért ezek szerint mégiscsak sokan rajongtak. Most ez a hely végre betölthető, és be is töltik késedelem nélkül. És persze ők, a legkevésbé keresztények, játsszák el a kereszténység hamis operáját.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jodemenysegfoka.blog.hu/api/trackback/id/tr4711926777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása