Dübörög a vox hipsteri - Interjú Magyari Nándor László szociológussal I.

"A poszt-demokrácia kifejezés már foglalt, de valami ilyesmi lesz mégis, azt hiszem, ami következik. Az új generáció nem a hagyományos ideológiákban, hanem újfajta aktivizmusban fogja kiélni politikai hajlamát. Most úgy tűnik, hogy a reprezentatív demokráciából való kiábrándultság, a közvetlen demokrácia, az "utca hangja" fele való elmozdulást hozza." Új rovatunkban beszélgetés Magyari Nándor László szociológussal, aki harmadik osztályban rollerversenyt nyert.

a jódeménység foka: Vajon meghúzódik-e a tüntetések mögött egy nemzedéki konfliktus is? Túlságosan gyakran és könnyen kizárólag ideológiainak láttatják az okokat: mindenki kontra PSD, jobberek kontra balosok stb. Hogyan látod ezt mint szociológus? Az egyetemista, aki tüntetni vonul, a szüleivel is veszekszik, akár konkrétan, akár elméletileg?

MNL: Én általánosabban tenném föl a kérdést. A generációs különbségek nálunk egyben politikai különbségekként is tételeződnek és megjelennek (és ennek többek között irodalomtörténeti hagyománya is van). Sok szó esik ma Y, Z, stb. generációkról, úgy is, mint nem hagyományos ideológiák mentén tagolódó politikai közösségekről, de főként mint tapasztalat és életérzés-közösségekről, melyek sajátos társadalmi habitusokat írnak körül. Az új generációk, akik 90 után születtek, egy más miliőben, társadalmi, gazdasági, sőt szocializációs közegben cseperedtek föl, más a "stílusuk" a politikai kérdések megítélésében is. Más alkalommal is leírtam, hogy Romániában a vox populi ma egyre inkább a vox hipsteri, és ez ad egy sajátosan könnyed, egyáltalán nem félelmetes bukét a tüntiknek. A sok nagyon jól sikerült kreatív, nevettető és cinikus föliratok jól mutatják ezt. Nagy kérdés, hogy ez a kollektív (illetve Colectiv) feeling meg tud-e szerveződni politikai mozgalomként. De ha megteszi, valójában nem szembe megy a régi generációk hasonló tagolódásával, hanem valami "mást" fog hozni, újfajta politizálást, újfajta mozgalmárságot. A posztdemokrácia kifejezés már foglalt, de valami ilyesmi lesz mégis, azt hiszem, ami következik. Az új generáció nem a hagyományos ideológiákban, hanem újfajta aktivizmusban fogja kiélni politikai hajlamát. Most úgy tűnik, hogy a reprezentatív demokráciából való kiábrándultság, a közvetlen demokrácia, az "utca hangja" fele való elmozdulást hozza.

a jódeménység foka: És hogyan akarják elérni ezt a jobbat? Mellesleg az a kiábrándulás, amelynek ez az eredménye, egészen más, mint azoké, akik szélsőjobberekké vagy anarchistákká válnak, nem?

MNL: Igen, a kiábrándultság, ha úgy tetszik, általános társadalmi jelenség. Viszont azt hiszem egyfelől, hogy maguk sem tudják, hogy hogyan lehet(ne) ezt a számukra jobbat elérni, de azt is látják, jó részük legalábbis, hogy a szélsőségek nem megoldás. Nem hiszem, hogy tudatosan helyezkednének középre, inkább ösztönből nem szeretik, nem tartják jófejségnek, coolnak, vagy beton-nak, ha valaki szélsőbalos vagy szélsőjobbos. Azért nem lehet kizárni, hogy végül jórészt szélre húzódnak, illetve meggyőzi őket egy autokrata személyiség, de amíg ez nem történt meg (és Romániában még látok rá esélyt, hogy ne történjen meg), addig megújíthatnák a politikai osztályt. Nem hiszem , hogy az USR (egyfajta itteni LMP) elég stabil és hatékony lenne becsatornázni a tüntető fiatalokat (nem az utcán összefogdosva őket, hanem más terekben és helyzetekben megszólítva sem) saját struktúráiba, de valami ehhez hasonló mozgalom (pl. zöld mozgalom) biztosan meg tudná szólítani őket egy friss és hatásos nyelvezettel, új ötletekkel stb.
Érdekes a román fiatal generáció helyzete abból a szempontból is, hogy igen nagy hányaduk "kétlaki": Nyugaton proletárok, de idehaza egy kicsit többek, egyféle feltörekvő kispolgárok. És ez sajátos, a szélsőségekkel, de még az anarchiával sem összeegyeztető habitust biztosít számukra.

A bejegyzés trackback címe:

https://jodemenysegfoka.blog.hu/api/trackback/id/tr3812180626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása