A holnap gyermekei - paróóóódia

A holnap gyermekei nem lacafacáznak. Minden is jár majd nekik, és nem fogják érteni, miért kellene másra is gondolniuk. Mint Dino Buzzati mesternovellájában, hirtelen arra ébrednek, hogy megöregedtek, de akkor meg azt veszik zokon, hogy őket senki nem készítette fel erre.

Mindenki a piros szőnyegre készíti fel őket. Három éves kortól tablet, hét évesen mobil, születéstől fogva saját szoba, és ha vendég érkezik, a számítógépen klikkelő fiatalember azt mondja, "múúú", ha ugyan leereszkedik idáig is, és nem éri be fenséges háta megmutatásával. Érettségikor autó, el ne felejtsem. Nem is akármilyen, naturellement.

Az anyák műmelleket növesztenek maguknak a meglévő mellek mellé, mert az újszülött hol ebből, hol abból óhajt szopni. Így megtelnek mellekkel, ami az apáknak is nagy örömöt szerez, már ha velük törődik valaki egyáltalán.

Mivel arra nevelik őket, hogy a verseny és a dobogók a legfontosabb, abban élnek, hogy aki nem nyer, az nem ér semmit. Így biztosítják a folytonosságot a Légy jó mindhalálig örökbecsű olvasásában, ahol mindenki Nyilas Misiért hüppög, de senki sem szeretne hozzá hasonlítani.

Európának ezen a fertályán azt is megtanítják nekik, hogy fő a problémamegoldás, ezért aztán minden probléma jelentkezésekor a szüleiket csengetik meg. Közéleti gondok esetében változatos paletta áll majd rendelkezésükre: egyfelől szidhatnak minden más nyelvűt, vallásút, nemiségűt, korút stb., másfelől elénekelhetnek egy-két himnuszt, súlyos esetben akár hármat is. Ettől minden probléma úgy megoldódik, mint a pinty.

A tanárok: hibásak. Ezt fogják tanulni, hirdetni, bevetni. A tanár megaláz, számon kér, három hónapig lógatja a lábát, és még rosszul is keres, ami fényes bizonyítéka alkalmatlanságának. Anyukának már érettségiző korában is jobb kocsija volt, mint az a tragacs, amellyel a matektanár furikázik.

Boldogság = siker. Ez világos, mint az, hogy Nyilas Misi egy lúzer. Az osztály gazdag magyar fiúja az osztály gazdag magyar leányát veszi el, és élnek, mint a kitömött galambok. 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jodemenysegfoka.blog.hu/api/trackback/id/tr9912870636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása