Kitörés a háromszögből - Elemzéskísérlet a tüntetések és a romániai magyarság közötti összefüggésekről

Az alábbiakban azt próbálom elemezni, miért verte ki a biztosítékot sok romániai magyar fejben a tüntetéssorozat, miért olvashattunk sok olyan hozzászólást, mely a tüntetést a SRI akciójának tartotta, a tüntetőket pedig félrevezetett embereknek, sok olyant, mely a romániai magyarok érdekeit féltette a tiltakozásoktól. Azt is megpróbálom megérteni, miért viszonyul az RMDSZ olyan homályosan mindehhez, és mivel jár a hosszú idejű hatalmi beágyazottság.

• Tovább olvasom »

Scopul nu este simpla înțelegere, ci și asumarea - interviu cu eseistul Andor Horváth

Cartea lui Horváth Andor a fost una dintre cele mai mari suprize ale anului trecut, volumul având mai multe lansări și prezentări publice. Obiectivul cărții este acela de a vorbi pe românește despre modul în se formează maghiaritatea. Horváth Andor face acest lucru cu eleganță și cu aleasă inteligență, la fel cum o făcea pe vremuri, când susținea cursuri la Universitate.

• Tovább olvasom »

A cél nem a puszta megértés, hanem a vállalás - interjú Horváth Andor esszéíróval

Horváth Andor könyve a tavalyi év egyik legnagyszerűbb újdonsága volt, több könyvbemutatót is szerveztek neki. A kötet célja: románul beszélni arról, hogyan nevelődik bele az ember a magyarságába. Horváth Andor ezt elegánsan és magaslati intelligenciával teszi, éppen úgy, ahogy annak idején az óráit megtartotta.andor.jpg

• Tovább olvasom »