Blaskó Balázs, a klasszikus

 A Népszabadság mai számában Doros Judit cikke az újdonsült egri színházigazgató műsorpolitikájáról. A riport felsorolja, milyen darabokat mutatnak majd be a következő évadban, hogy a nézők ne szomorkodjanak hazafelé menet. Sütő Káin és Ábelje, Páskándi Vendégsége, Móricz Rokonokja is ott van a listán.

Be kell látnunk, egytől egyig olyan művek, amelyektől a közönség táncra perdül. Páskándi drámája besúgó és besúgott bonyolult viszonyát mutatja be (érzékeny és értelmes mindkettő, azért bonyolult a viszonyuk, a hülyék nagyon is átláthatók és megfejthetők) – minő öröm! A Rokonokat össze sem kell foglalni. A Káin és Ábel a biblia testvérgyilkosság lírai továbbírása. Már hányom is a bukfenceket.

A tévedés persze nem Blaskó előjoga. Tavaly Huszti Pétert láttam az Önök kértékben, és ő is összetévesztette a "művész színházat" a klasszicizálódott darabokkal. Holott gondoljunk csak Alföldi János vitézére! A magam részéről majdnem folyamatosan a langyos unalomba ütköztem ezeknek az oly igen klasszikus daraboknak az előadásakor, ha pedig mégsem, akkor a közönségnek éppen az a rétege nem szerette őket, amelyik retorikájában vágyott rájuk. Ezért sem hiszem, hogy Blaskó színháza igazán színvonalas tud majd lenni. Remekművek különben is szabad emberek környékén születnek. Olyanokén, akik belül szabadok.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jodemenysegfoka.blog.hu/api/trackback/id/tr392761664

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kedves belül szabad blogger! Igen rosszindulatú, előítéletes írást adtál közre. Te vagy a tipikus megmondóember, aki nem a bukfenceket hányja, hanem a sértő szavakat. Aki mindig megmondja a tutit.
Honnan tudod te, hogy Blaskó Balázs nem szabad ember? Mármint "belül". Mint ahogy azok a rendezők sem azok - belül -, akik a felsorolt darabokat fogják rendezni.
Gondolom, magad viszont annak tartod.
Honnan veszed a bátorságot egyébként, hogy még meg sem valósult produkciókat minősíts?
Lehet, mindenki jobban járna, ha mégis inkább naplót írnál a napi étrendedről, ilyesmikről.
@Proszektura: Amit eddig olvastam az egri ügyről, arról győzött meg, hogy diadalmaskodó hatalomváltásról van szó tulajdonképpen. Amit Blaskó a "szellemi önkielégítőkről" írt s egyáltalán, a pályázat maga pedig arról, hogy szó sincs a kultúráról (sőt, hogy szó sem lehet, ezen a színvonalon). Sajnálom.