Volt egyszer egy tegnap - Laczkó Vass Róbert és együttese jiddis népdalokat énekel

Már hetek óta velük alszom el. Tizenkettő-egy körül szünetet tartok az írásban-fordításban-szerkesztésben, megebédelek, megiszom a kávét, aztán ledőlök a nagyszobában. Az ablakot becsukom, mert a monostori piacról árad az élet, és a lejátszóba beteszem Roy Orbisont, José Curát vagy a Kalákát. Az utóbbi időben leginkább a Kalákát, méghozzá azt a CD-t, amelyen a jiddis népdalokat éneklik Szalóki Ágival.

Úgyhogy, bevallom, féltem is a találkozástól, vagy inkább attól, el tudok-e tekinteni ettől az élménytől az új élmény érdekében. Mert a Volt egyszer egy kis zsidót színpadon is láttam, meg hallgatom is, és mindenképpen remek. De hát egy másik Hamlet semmitől nem fosztja meg a darabot, csak gazdagítja. A nézőnek pedig megkönnyíti az elemzést.

És a Nincs egészen tegnap egészen más, mint a Volt egyszer egy kis zsidó. Hogy a nőkkel kezdjük, már Szalóki Ági és Nagy Noémi Kriszta habitusa is radikálisan különbözik. Az előbbi hangja csengő, az utóbbié zengő. Az előbbi tud kacér lenni, az utóbbi tud démon lenni. 

A Kalákában a Gryllusok természetesen nem annyira színészek, mint Laczkó Vass Róbert, aki pisszeg, beint, leint, és időnként teljesen olyan, mint egy bonviván, aminek következtében a közönség az együttessel tud lenni és menni, s a jiddis dalok kupléssá változnak. 

A zene sem olyan, pedig ugyanazt éneklik. Ugyanazt, és mégsem ugyanazt. Egyszer csak Sosztakovics második keringőjének taktusai ütik meg a fülünket. És a "lányos" népdalok (Arról dalolj, jomeSzeretnél-e) olyan swingesek, ha jól hallom, hogy az ember kezd nem tudni viselkedni a zsinagógában. A Szép-fiúkon, Andráson és Bálinton érződik a táncházasság, a huncutság, a belehúzás.

Úgyhogy azt gondolom, mindenkinek jót tett ez a találkozás: a jiddis daloknak, Kányádinak, az előadóknak és a közönségnek.

nincs egeszen tegnap - nagy noemi kriszta nepdalenekes.jpg

 nincs egeszen tegnap - laczko vass robert szinmuvesz.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://jodemenysegfoka.blog.hu/api/trackback/id/tr106616079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása