A világ arcába - a kolozsvári Légy jó mindhaláligról

"Én meg akarok halni!"

Ábrahám Gellért igazi szenvedélyt képes közvetíteni, amikor kitör belőle ez a borzalmas, de logikus felkiáltás. Logikus, mert valahogy minden olyan nyomorultul (és ó, de igazian, hogy Adyval, Móricz barátjával fejezzem ki magam) iskolás ebben az iskolában: a szigorúnak tűnő, de melegszívű igazgató Dimény Áron parádés alakításában, az alsó erkélyen, illetve a páholyokban elosztott, és így még ijesztőbb "fegyelmi bizottság" (a nagyszerű Váta Loránddal, Laczkó Vass Róberttel, no meg Balla Szabolccsal, akinek ez az egyetlen jelenete), a keménynek nevelt és tehát kemény diákok (mintha hülyének és erőszakosnak lenni valamiféle erény lenne) — szóval az egész annyira hozza egy a múltból jól ismert, s a jelenben még mindig túl gyakran létező iskola feelingjét (egy latin jelmondat homlokzata mögött, of course), ahol a jó főnök nem vállalja a felelősséget, inkább rátolja azokra, akikről tudja, hogy szívtelenek, a gyermekek pedig belenevelődnek abba, amit a felnőttek igazságnak neveznek, és ami maga a hazugság. Nem tudom, a gyermekeket (a szerepeket játszó és a nézőtéren ülő gyermekeket egyaránt) hogyan érinti ez a felkiáltás, de hogy akár ki is forgathatja őket magukból, az biztos.

Légy jó mindhalálig kolozsvári előadásának ez az igazi szenvedély az egyik értelme. Az őszinteség, a hitelesség mindig váratlan erővel képes hatni, és Ábrahám Gellért törékeny, sebzett alkata miatt jó választása Béres László rendezőnek: a partnerek eleve ehhez az ártatlansághoz viszonyulnak. Abban a gyorsaságban, tempóban, melyet a Móricz Zsigmond—Kocsák Tibor—Miklós Tibor írta musical diktál, a jeleneteket jól strukturálja a kisfiú. Nyilas Misi idegen egy olyan világban, mely bárhogy is hangsúlyozza különállását, éppúgy a hatalomra épül, mint a kinti.

 

legyjo1.jpg

Következésképpen amit kint lát, az sem szívderítő. A szélhámosok élik világukat, a halottnak hitt férjről kiderül, szégyelli magát, a tisztességes emberek (mint amilyen Pósalaky úr, akit Szűcs Ervin játszik) vakok vagy szegények, esetleg mindkettő: Török néni például mindent elhisz a fiának; mások folyton dolgoznak, mégsem jutnak semmire, mint Ilonka kisasszony. 

Varga Csilla feledhetetlen Török néni. Annyira önámító, és saját ámításához annyira ragaszkodik, hogy rikácsolni kezd, amikor a lánya felnyitná a szemét, egészen kigyúl a feje. Orbán Attila merev Török bácsi. Albert Csilla dadogós leányt játszik, ez a beszédhiba azonban nem merül ki a hangok megismétlésében: aki dadog, a kínok kínját éli át, hogy kimondja azt, amit akar. Kántor Melinda gyötrődő, hiába reménykedő Viola, Sigmond Rita hamvas Bella, aki Török Jánost szereti, de megérinti a Nyilas Misi ártatlansága. Nagy úr kemény, de megértő fiú Marosán Csaba alakításában. 

Úgy éreztem, Farkas Loránd Török Jánosára felfért volna több sunyiság, alakoskodás, olajosság. Az eszével gazember ez a Török János, a teste nem rándul hozzá. Mint ahogy Viola Gáborról is úgy láttam, hogy feszeng Valkay tanár úr szerepében.

A rendező a gyerekek kreatív és a felnőttek passzív, megmerevedett világa közötti különbséget láttatja, bár inkább a díszletben, mint a jelmezben. (Díszlet: Csíki Csaba, jelmez: Ledenják Andrea) A felnőttek konvencionálisan korhű szobáiban nem történik semmi olyasmi, amire ne lehetne számítani, a tanteremben a gyermekeknek köszönhetően már inkább. Ha mint Nagy úr mondja, a komiszok felnőttként sem lesznek mások, az elég baj; egyelőre mindenesetre játékosabbak: társaikkal együtt a padokkal követik a tanárok mozgását. 

A dalok mindent kimozdítanak. Táncra perdül az a Török család, melyből János kivételével nehéz ezt kinézni. (Koreográfus: Jakab Melinda) Nagy úr Misit biztatja, Misi Bellának udvarol. Az óriási kedvvel komédiázó, csak a színlapon felsorolható és -andó gyermekek valósággal szétzúzzák a jeles tanulókat, a fegyelmi bizottság háromhangú dübörgése pedig az egész nézőteret. 

Misire hó hull, miután belekiáltotta a világ arcába, hogy milyen hamis. Az, hogy kiderül az ártatlansága, már nem segít rajta. 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jodemenysegfoka.blog.hu/api/trackback/id/tr2412144751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása