Gyerekek a varázslepedőn - Zorkóczy Zenóbia pódiumműsoráról

"Ne rosszalkodj!" — válaszolják a gyermekek az egyik kérdésre Zorkóczy Zenóbia pódiumműsorában. A Rosszcsont Zénó jó szeretne lenni... címűben. A marosvásárhelyi kövesdombi unitárius templom Bözödi György termében csak egy asztal meg egy lepedő, és a copfos, piros simléderes sapkás, fekete cipős előadónő.  A lepedő hol batyu, hol repülő, hol ugrókötél, mindig az, aminek lennie kell, és az egyes szám első személyűre átírt Kobak-mesék, László Noémi, Michael Ende és Hans Sachs versei (külön meglepetés ez utóbbinak a remek Restországa Végh György szintén remek fordításában). 

 

20170318_100633_1.jpg
A dramaturgia áttetsző: arra épül, amit a cím ígér. Rosszcsont Zénó, aki a copfok miatt minden gyermek emblémája lehetne, jó szeretne lenni, persze csak úgy, ahogy a gyermekek — ne kelljen nagyon viselkedni, ne büntessék meg azokért a cselekedeteiért, amelyeket ő maga nem is érez olyan szörnyűeknek. Előkerül az örök kistestvér-, a még örökebb tanítónéni- és a legeslegörökebb anya-motívum. 

Zorkóczy Zenóbia jól gézengúz, jól hisztis, jól komisz, jól pimasz, és jól kommunikál a gyerekekkel. "A 'ne rosszalkodj' kicsit túl általános, mondjátok meg konkrétan, mit kellene csinálnom", válaszolja a fenti intésre. És az interaktivitásnak óhatatlanul humora is lesz. Az előadó úgy oldja meg az Elfelejtő-mesét, hogy a kezével inti, mit felejtett ki mama miből. Hintő mozdulatot tesz, ez a , kenőt, ez a lekvár. Aztán a Mérges-mesében, annál a résznél, hogy: "Mama mérgében jól kiporolta...", és a nadrágját mutatja, az egyik gyermek bekiabálja: "a seggemet!" 

Azt hiszem, szép élmény lesz ez a mai délelőtt. És ennél a szép élménynél semmi többet nem lehet, nem is kell tenni azért, hogy a gyermek érdeklődővé váljon.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jodemenysegfoka.blog.hu/api/trackback/id/tr8012348223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása