Nagyot nyeltem

Kállai Ferenc azt kérdezte egy Kossuth díjdöntésen, ki az a Senkálszky Endre? És Senkálszky Endre nem kapta meg a Kossuthot.

Nem tudom, igaz-e a történet, de igazabb már nem is lehetne. Akiről mi nem hallottunk, az nincsen; annak utána nézni sem érdemes. Mindenről senki nem hallhatott, ez a szemlélet viszont arról árulkodik, ő tudja, kiről kell hallani.

A tegnapi díjátadás után egy ismert irodalomtörténész megkérdezte a Facebookon, ugyan ki az a Farkas Árpád, ki az a Király László? Nem túlzás a Babérkoszorú-díj az esetükben? Bejegyzése nem volt arrogáns, de persze hozzátette, hogy az MMÁ-sokkal gyanakvó. Egy kommentelő részéről jött egy ócska poén, hogy ti. ha "őket" nem ismerik, akkor legalább ő, a kommentelő is megkaphatja egyszer.

Paternalista liberalizmus — ez jut eszembe. Amikor netán abban reménykedsz Kolozsvárt, Ungváron, Pozsonyban vagy Újvidéken, hogy megítélik a kettős állampolgárságot, töltöttkáposztás érvekkel lelegyintenek. Ha a jogtalan bánásmódra panaszkodsz, mely ott ér, ahol születtél, ásítoznak körülötted. Ha díjat kapsz, a kutya se hallott rólad, nem is akar hallani. Különben is, miért nem álltál a jó oldalra?!

A bejegyzést közzé tevő irodalomtörténész a posztmodern elmélet elismert kutatója. Innen is érdekes nézni a dolgot. Nincsenek nagy történetek, de a nagy történet Budapesten, legfeljebb Magyarországon íródik.

Nem a nevek az érdekesek, még csak nem is az események, hanem a mentalitás. Nemegyszer megírtam, hogy a kettős állampolgárság körüli jogi érveket megérteném, azt, hogy politikai célok szolgálatába állítják, szánalmasnak érzem. Nemegyszer megírtam azt is, hogy a mai magyar kormány nagy mellényével, klientúra iránti szomjával, házi festőket, írókat és színigazgatókat kinevelő óvodájával, menekültellenességével nagyon ellenszenves. 

Most azonban nem erről van szó. Hanem arról, hogy akarja-e tudni a magyarországi baloldal, hogy ki az az író, aki Sepsiszentgyörgyön vagy Kolozsváron alkot, és aki nem ma kezdte a pályáját, hanem tegnapelőtt, és még remek verseket is írt. Akarja-e tudni, hogy ki az, vagy csak dekrétumokat küldözget neki arról, mibe illendő belépnie, és mibe nem. Törekvése is van-e, empátiája, vagy csak igényei, persze a legmagasabb hőfokon.

Én egy jó kedélyű ember vagyok, de tegnap nagyot kellett nyelnem.

 

12801171_999251180140721_1000289828338038786_n.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://jodemenysegfoka.blog.hu/api/trackback/id/tr518469588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincs olyan, hogy magyarországi baloldal, AKIN számon lehetne kérni ezt vagy azt. Konkrét emberek, esetleg pártok vannak. Eltérő nézetekkel, eltérő felelősséggel.
Az MMA megítélését illetően pedig nem bal és jobboldal között húzódik a választóvonal. Nagyon szomorú, ha ezt a határ túloldalán nem érzékelik.
@vargarockzsolt: Nocsak, "határ túloldala" van, de "baloldal" nincs? Érdekes.
Az MMA olyan, amilyen. Ez azonban nem jelenti, hogy aki benne van, az rosszul ír, vagy meg sem kell ismerni.
@Ivan Karamazov: "Kolozsvárt, Ungváron, Pozsonyban vagy Újvidéken" - választja a szerző önként a közösségét, ahonnan megszólal, majd megcímkézi a vitapartnerét: először "paternalista liberalizmus", majd "magyarországi baloldal" lesz belőle. :)
Kálmán C. György a saját nevében beszélt - jól, rosszul, a privát oldalán, hibáját részben belátva, megkövetve azokat, akik érzékenységét megsérthette.
Az MMA valóban olyan, amilyen. Nem csupán egy művészeti szervezet, hanem önként vállalt és a hatalom által hitelesített, alaptörvényes pecsétet kapott, nemzetpolitikai feladatokat érvényesíteni akaró polip, amelynek nyúlványai behálózzák a magyarországi kulturális életet. Egy kirekesztő nemzetfelfogás jegyében. Most nem a trianoni határok, hanem kormánypártiság-ellenzékiség politikai nézetei jelölik ki, hogy kik tartozhatnak Magyarország "szellemi állampolgárai", a magyar nemzet tagjai közé. Az MMA tagjai tudatosan vagy tudatlanul, művészi kvalitásaiktól függetlenül ezt támogatják.
süti beállítások módosítása