Elvették tőlem - a választások után

Ezt a cikket nem akartam a választások előtt megírni, nehogy túlidegesítsek vele valakit. De mivel most már mindenki éppen azon az idegességi fokozaton van, amelyik jár neki (ami nem azt jelenti, hogy meg is érdemli), hát megírom.

A mosti nyertesek tőlem a fiatalságomat vették el, az illúziókkal és az ábrándokkal együtt. Nem csak ők, hanem azok is, akik a demoralizáló ellenzéket támogatták, és nem átalltak egy nyugodt, kiegyensúlyozott, pedagógiai hevületű embert összetéveszteni egy folyamatos csúsztatóval. Vagy az, akit régen Esterházyval láttam hazaballagni, ma meg intellektuális gazembersége minden cinizmusával képes a képernyőbe mondani, hogy a békét Orbán Viktor megválasztása garantálja.

Régen elvették, de most írom meg, mert az idők folyamán felgyűlt bennem a sok kérdés: miért? Miért nem tetszik, ami van, miért nem tudok belenyugodni?

Hát egyszerűen azért, mert mást reméltem. Azt reméltem, mert abban neveltek a mosti nyertesek lelkes támogatói, hogy az intelligencia fontos. "Egy magyarnak kétszer annyit kell tudnia, mint egy románnak." És folyt a sütőzés, kányádizás, bálinttiborozás és minden más.

Azt hittem tehát, hogy az egyetemek is fontosak, s hogy nem fordulhat elő az egyik legjobb egyetem szégyenteljes elkergetése, a másik legjobb szégyenteljes szétverése, az akadémia pusztítása és az egyetemek centralizálása. Illetve előfordulhat, de nem azoknak a lelkes egyetértésével, akik engem neveltek — és természetesen nem a szüleimre gondolok.

Ebből az következett, hogy a művészet is fontos. Nem hittem volna, hogy néhány évtizeddel később semmit se fog számítani, és ha mégis, akkor elvárják a művészektől, hogy józan, vasalt, illemtudó eminensek legyenek, a művészettől pedig, hogy optimista legyen, derűlátó és győzelemre tartó, vagyis pontosan olyan, mint amilyennek azok a borzalmas évek hirdették és elvárták. Jaj, és legyenek egyformák! Mintha éppen az egyenszürkeségből szerettünk volna kilépni.

Egyéb | Karikatúrák | Szórakozás

Azok azonban, akik engem neveltek (még vagy két Apamozsarat meg tudnék írni, nem is lett nagy sikere, még azok sem vállalták, akikben reménykedtem), lelkesen elfogadták mindazt, amit Ceaușescu hirdetett — két évtizeddel az után, hogy "népünk legagyonlőttebb fia" (©Mircea Dinescu) eltávozott az örök imperialistavadászmezőkre. Ő is a Nyugatot vádolta mindenért; legalább az orosz birodalmat nem szerette.

Abban is neveltek ezek az emberek, akik remélem, megkapják, amit megérdemelnek, hogy a képmutatás nem szép dolog. Ha valaki meleg, nem kampányol a melegek ellen, mert a képmutatást egészen biztosan utáljuk. De nem utálják, á, korántsem utálják: reszkető indulattal védik minden ellen, ami megérinthetné.

"Ott kezdődik az ember! Amikor összetéveszti magát mindazzal, amitől megfosztották." Érvényes-e ma még ez a hallatlan mondat, az Egy lócsiszár virágvasárnapja replikája?! Vagy inkább a Csillag a máglyán története érvényes, amelyben a Szervéttel együtt lázadó Kálvin végül zsarnok és Szervét elpusztítója lesz? Érvényes-e ma még a Zokogó majom "megalázottak és megszomorítottak" felé forduló lendülete, ha mindenkire acsarkodnak, aki nem olyan, mint egy elképzelt, de nagyon is valóságos "mi"? Érvényes-e ma még a Tornyot választok sugallata, hogy az Apáczait a Marosba vettetéssel fenyegető fejedelemnek soha nem lehet igaza, ha egyszer folyton a fejedelemnek adnak igazat? Érvényes-e a sok "Baászozás", "Vermesyzés", hiszen náluk jobban senki nem tudott elütni mindenkitől! Érvényes-e a sok "Haragozás", hiszen Harag a lágerből szabadult, mindent másként képzelt, mint az a hatalom, melynek apáim alávetik magukat? Még azok is, akik látszólag nem, hiszen azok sem szeretnek beszélgetni, azok is felülről lefelé gondolkodnak, azok is szamárvezetőt nyomnának a művész kezébe, azok is tévedhetetlen apáikra hivatkoznak — íme, a Testvérmozsár és a Gyermekmozsár témája.

Ötven leszek a nyáron, már nem képzelem, hogy bárkit is megrendítenek a szavaim, vagy hogy megváltozik a világ. De aki azt kérdezi, "miért", annak ezt válaszolom, és még sok mindent tudnék. Becsaptak, mellébeszéltek, nem mondtak igazat. Elvették tőlem önmagukat, az egyetlen igazságot, amelyben hinni merészeltem.

 


A bejegyzés trackback címe:

https://jodemenysegfoka.blog.hu/api/trackback/id/tr4817797383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

"Ott kezdődik az ember! Amikor összetéveszti magát mindazzal, amitől megfosztották." ...ekkora baromságot!... már bocsánat! Nem attól lesz valaki ember, hogy valamit elvesznek tőle, sok embertől vettek el sokat, és mégis emberek maradtak, semmiféle összetévesztés nélkül! ...és csak ontja magából... A legkönnyebb mást hibáztatni! Én azért őllek most meg, mert én csak azt láttam, hogy őlni kell"....alapon... Méghogy elvették.... csak azt lehet elvenni a lelkedből, amit odaadsz, amivel meghasonulsz... mást nem! ...ezt az egyet nem lehet elvenni....
[13:56, 5.4.2022] Egydoktor: Igazi költői megfogalmazások, amibe mindenki azt ért bele, amit csak akar. Ha kapaszkodót keresel ebben a kesze-kusza megbolodult világban, na az ilyen írásokban bizonyára nem találsz... az egész egy formátlan, a tenyérből kifolyó massza, amiből csak a megkeseredés bűze árad... Jobbulást kívánok!
@Jambor Doktor: Helyzetben nem akkora baromság, olvassa el a darabot. Mindenesetre úgy értettem, hogy az erdélyi magyarság a lázadásra esküdött fel, és most a tekintélyelvűséget támogatja már jó ideje.
@Egydoktor: Köszönöm szépen, Önnek is!
Jó dolog elvenni a libbantak szivárványos álmait. A magyar emberek ugyanis normalitást akarnak, nem nyugati rendet.
@Ivan Karamazov: Aki örökké lázad, akinek lételeme a lázadás, az nem nőtt fel..
Ezt az eszmefuttatást, attól tartok, kevesen fogják megérteni. Nem szépítem, én sem értek belőle egy kukkot sem. Még azt sem sikerült kihámoznom, hogy "örülünk Vincent", vagy "zokogunk Akárki"? De mindegy is, az eredményen úgysem változtat.
@CSOKKI MÁLNA: csak nem a mini.elnökre gondolsz?
@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: Miért, mi a "normalitás"? Egy embert követni tűzön-vízen át, mikor harminc éve éppen azért küzdöttünk, hogy ne így legyen? Nagy magyar költőkről ostobaságokat beszélni? Középszerű intézményvezetők után áhítozni? Az áldozatot hibáztatni? Ez a normalitás?
@CSOKKI MÁLNA: Nekem rokonszenvesebbek azok, akik öregen sem hajlonganak, bármennyire "érettek" lennének a többiek.
@Kyria: Nemcsak azért írunk, hogy valami rögtön megváltozzék. Különben az írás arról szól, hogy akik gyűlöltek egy tábornokot, azok a másikat nem gyűlölik; hogy akik a tehetségre esküdtek, vagyis a kíváncsiságra és a kalandvágyra, azok most mindent egyneműsítenének; akik a lázadóknak tapsoltak, most a zsarnoknak tapsolnak.
Az a helyzet, hogy átvertek, de nem a Patás.
Hosszú a lista Puzsértól Gulyás Marcin át a 444-ig és a Telexig.
Abból élnek 12 éve, hogy eladják nektek a döglött papagájt.
@Ivan Karamazov: Azt, hogy nem lázadsz kényszeresen minden ellen, még nem keleti azt, hogy hajlongsz.
@gsgaga: Nem, a nemzetközi baloldalra. Most épp a természetes biológiai meghatározottság ellen lázadnak.
Kedves poszter, gondolkozz el azon, hogy ezt a posztot amit írtál Magyarországon hány ember fogja fel. Mármint nem a szavakat, hanem az értelmét. Ezer? Tízezer?
A második kérdésem hogy ezek közül hány nem FIDESZ-es képviselőjelölt. 0? 3?

És akkor jön a 3. pont, hogy ezek után te szuperintelligensnek és felsőbbrendűnek érzed magad, akinek elvették BÁRMILYÉT? Mégis mi járt volna ennek a maximum 3 képviselő jelöltnek - többségi kormányzás? Vagy ennek a maximum tízezer embernek - parlamenti választási győzelem? A realitások meg hol maradnak?

A gombák, azok a buta vidéki gombák, ugye? Azok tehetnek mindenről. Elveszik az álmaidat meg az illúzióidat.
Ö... kapuzárási pénik? Vagy piknik, vagy pánik vagy mi?
A fiatalságodat vették el, amikor 50 leszel? Fiatal akkor több mint 10 éve voltál, 2010-ben is már inkább középkorú. Azelőtt pedig nem a mostani nyertesek kormányoztak, kivéve egy ciklust a rendszerváltás után. Fiatal tehát inkább a baloldali kormányok idején lehettel. A mostani nyertesekkel persze akadnak gondok, de a korábbiakkal sokak szerint még nagyobbak voltak. Ezért nem szavazzák őket vissza a hatalomba 2010 óta.
@Ivan Karamazov: nyilván az erdélyi magyarságnak azt kellett volna támogatni akik elárulták őket a 2004. decemberi népszavazáson
"Azt hittem tehát, hogy az egyetemek is fontosak, s hogy nem fordulhat elő az egyik legjobb egyetem szégyenteljes elkergetése"

Nem tudok arról, hogy bármelyik is itt lett volna valaha ezek közül
www.topuniversities.com/student-info/choosing-university/worlds-top-100-universities
@CSOKKI MÁLNA: "- Azért van egy kis rossz érzésem. Miért kell ekkora felhajtást csinálni? Mégiscsak becsaptuk az embereket.
- Ugyan, kit csaptunk be? Magunkat? Mi tudjuk, miről van szó. A kutatókat? Azok örülnek, hogy plecsni van a mellükön. A széles tömegeket? Azok úgyse esznek se narancsot, se citromot, de boldogok, hogy velünk ünnepelhetnek. Az imperialistákat? Ühüm, azoknak alaposan túljártunk az eszén. Nem szeretnék most a helyükben lenni! Kiadtuk a jelszót: legyen magyar narancs! És lett magyar narancs. Mi nem ígérgetünk a levegőbe, Pelikán." Ez örök érvényű, nem hittem annó,h ezek az aranyköpések időtlenek lesznek. A Tanú, ha nem ismeri valaki. Zseniális egy film.
"Azt hittem tehát, hogy az egyetemek is fontosak, s hogy nem fordulhat elő az egyik legjobb egyetem szégyenteljes elkergetése, a másik legjobb szégyenteljes szétverése"

Loálmár :D Még hogy legjobb egyetemek :D
A CEU és az SZFE is csak balos marxista-képző, csak mondom. Azért vinnyog/ott a baloldal annyira, mert a gonosz patás elvette az utánpótlás lehetőségét.
süti beállítások módosítása