Többszörösen cinikus

 Ám a Kalligram februári száma, melyből a Benn-idézetet vettem, még egy esszét közöl ettől a nagyszerű német költőtől (aki esszéistaként sokkal közelebb áll hozzám, mint költőként). Ennek címe: Kell-e a költészetnek az életet jobbá tennie? Olyan kérdés ez, amely még mindig lelkes és problémátlan igenlésre találna a magyar irodalom felhőtlen tekintetű olvasóiban, mint ahogy Georgéval is feltétlenül vitatkoznának s azt mondanák, a művészetnek igenis hatnia kell s a művésznek hatásra kell törekednie.

 

Szóval a Benn-idézet: "A művészet nem kultúra. A művészetnek van egy, a művelődéssel, a neveléssel, a kultúrával érintkező oldala, de csak azért, mert ő mindezzel nem azonos, hanem ő éppenséggel a másik, a művészet.A kultúrahordozó világa humuszból és komposztból áll. A kultúrahordozó feldolgoz, ápol, kiépít. Utal a művészetre, segít neki gyökeret verni, befutni. Kurzusokat, tanfolyamokat szervez a művészet számára. Hisz a művészettörténetben, pozitivista. A művészethordozó statisztikailag antiszociális. Alig tud valamit arról, ami előtte és utána van, csakis a saját belső anyagának él, annak számára halmoz föl benyomásokat önmagában, csak úgy szívja magába ezeket a benyomásokat, befelé, annyira mélyre, míg az, amit befogadott, anyagát meg nem érinti, nyugtalanná nem teszi, kilövellésre nem készteti. (...) A művészethordozó hideg. Az anyagot hidegen kell tartani. A művészethordozónak az érzéseket és mámorokat, melyekbe szabad a többieknek emberileg belefeledkezniük, formálnia kell. Vagyis meg kell keményítenie, le kell hűtenie őket. A lágyat stabillá kell tennie. A művészethordozó többszörösen cinikus, és nem is állítja, hogy másmilyen volna, míg az idealisták a kultúrahordozók és a pénzkereső rétegek soraiban ülnek."

Arany szavak, Márton László fordításában. A befejezésről Goethe szavai jutnak eszembe, valahogy így mondta: "A jámborságot még elviselném, csak ne lennének a jámborok."

A bejegyzés trackback címe:

https://jodemenysegfoka.blog.hu/api/trackback/id/tr892976757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása