Vallomás egy nagy íróról

Másodéves lehettem, amikor egyik barátom felhívta a figyelmemet a Nat Turner vallomásaira. "Hogy tudja dagasztani a történetet! Milyen jó szereplők!", áradozott, s bár áradozásától nem volt idegen a fölény ("Te még nem olvastad, ugye?! Mit is olvastál te vajon?!"), életem végéig hálás leszek neki, amiért műveltséghez juttatott, akárhogy is tette. S ha szerényebbek akarunk lenni: hálás, amiért megismertetett Styron-nal.

Hrabal a Házam lángra gyulladot dicséri, ha nem tévedek – nos, azt nem tudtam elolvasni, mint ahogy a Sophie választ sem nyűgözött le. Ez a "további le nem nyűgözés" általában azzal jár, hogy a korábbi remekművet sem szívesen olvasom újra, vagy éppen csak újraolvasom és elismerem, hogy remekmű, de már nem tudok teljes szívvel rajongani érte. Nos, Styron esetében semmi ilyesmi nem történt. Tudomásul vettem, hogy nem minden tetszik, de a Nat Turner és a Látható sötétség (melyet szintén egykori évfolyamtársamnak köszönhetően olvastam el) örökre megnyert neki.

Talán azért, mert mindkét könyv témája izgat. Egy néger rabszolga, aki művelt és értelmes, minden fehér embert meg akar ölni, ezért lázadást szervez, s végül éppen róla derül ki, hogy viszolyog a gyilkosságtól – ez számomra azt is jelenti, hogy senki nem bújhat ki a bőréből: ha valaki a Biblián nő fel és megkapaszkodik benne a szeretet, hiába igyekszik, nem képes más lenni, mint ami az Ige által lett. A depresszió pedig, amelyről a Látható sötétség szól, örök félelmem és kíváncsiságom örök tárgya, életem örök, hol a sötétben lapuló, hol vicsorogva szembeugró kísérője, bár hálistennek korántsem abban a végletes változatban, amelyben Styronra tör.

A két könyv persze mérhetetlenül több, mint a szeretet hirdetése és a depresszió ábrázolása; a mondatokból olyan energia árad, amely új, ismeretlen világok felé rántja az embert, s mindig visszavonzza oda, ahonnan elindult. És mi más lenne egy nagy író, ha nem ez? Dosztojevszkij, Baricco, Hrabal, Nádas is ilyen. William Styron is.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jodemenysegfoka.blog.hu/api/trackback/id/tr604528620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása