Csak a sör

Próbálom barátokkal körülvenni magam. Ez semmiképpen nem azt jelenti, hogy mindenkit, aki szembejön, rögtön a barátommá szeretnék tenni, hiszen ez egyrészt erőszakos hódítás, másrészt abszurd igyekezet lenne. Inkább nagyon is válogatós vagyok, már-már finnyás: féltem a bőrömet. 

Ugyanakkor mégsem félek át- vagy inkább odaadni magam. A barátságnak, éppen úgy, mint a szerelemnek, különben is érdekes a kémiája. Aki közeledik hozzám, mintha már a gesztusaival, a tekintetével, a bőrével jelezné, hogy szeretne a barátom lenni, szeretné, ha a barátja lennék. 

Nem is tudom, hogy alakul. Utánanéz az írásaimnak, s belőlük próbál képet alkotni rólam? Előfordult már, hogy ez volt az érzésem, mert az illetővel olyan ritkán találkoztunk, alig ismertük egymást, a közeledésnek mégsem lehetett más értelme vagy célja, mint hogy közeledjünk még inkább, találjunk egymásra végre.

Csalódtam is, mint ahogy bizonyára bennem is csalódtak. S mert bizonyos értelemben a végletek embere vagyok, annak, akiben csalódtam, nehezen vagy egyáltalán nem tudok megbocsátani. De annak, akivel évek óta sörözöm-teázom-beszélgetek, úgy érzem, mindent elnéznék, hiszen ő is elnézi az impulzivitásom, a bumfordiságom, furcsa kanyarjaimat, melyeket nem érthet, melyeket én sem értek talán. A személyességemet, mely olykor harsányságnak, olykor indiszkréciónak tűnhet a szemében.

Ő rendkívül visszafogott ember: utalásokból, elharapott szavakból, valóságos metaforákból találom ki, minek örül vagy mi bántja. De nagyon ritkán érzem, hogy valaki olyan teljesen és maradéktalanul értene és megértene, ahogy ő.

A barátság az, amikor az ember már nem félti a bőrét; eszébe sem jut, hogy féltenie kellene. Amikor lemond ezekről a melodramatikus ostobaságokról, hogy neki félteni valója lenne. Amikor elfelejti, hogy a világon van bizalom és bizalmatlanság, közeledés és távolodás, tapogatódzás és visszariadás. Csak a sör van, a szeme, amelyiknek az én szemembe kell néznie, a szemem, amelyik az övét keresi.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jodemenysegfoka.blog.hu/api/trackback/id/tr624889610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása