Hinni a szenvedélyben - Kányádi Sándor születésnapjára

Nem voltam időközelben, amikor betöltötte a nyolcvannégyet, most pótolom hát a mulasztásom. Mindenképpen fel kell köszöntenem, s nem pusztán azért, mert nagy költő.

Holott tényleg nagy költő, aki olyan könnyedséggel beszéli azt a szürreális népköltészeti nyelvet, amelyet mindenki ismer, és éppen neki köszönhetően, hogy az egyszerűen meghökkentő és felkavaró. Mintha csak úgy lépnének a keze alá a rímek: az ember azon hüledezik, mennyire nyilvánvaló, hogy az "elalélva" azt a szót kívánja: "Cartagena", vagy a "csillagod" azt, "hagyott", a "vágány" pedig azt, "jártál". Semmi erőlködés, a nem tiszta rím is tisztává válik, egyértelművé, s ennél szebb bizonyíték nem kell arra, ez az ő nyelve, amit úgy beszél, ahogy az anyanyelvünket szoktuk, az ösztön hibátlanságával és tévedhetetlenségével.

De ne essünk tévedésbe: annak ellenére, hogy a Kaláka érthető módon az ilyen jellegű verseit zenésítette meg a legszívesebben (no meg a gyerekverseit, természetesen), azért olyan nagy kompozíciók mestere is Kányádi, mint a Halottak napja Bécsben, melyből fentebb idéztem ugyan, de hát nemcsak népdal van benne!, és amelyet, attól tartok, többen emlegetnek, mint ahányan ismernek és értenek. Vagy ott az Apokrif énekA XC. zsoltár. És ott a költőtársairól, Weöresről, Szabó Lőrincről, Argheziről írt verses portrék. És ott a fordításai, amelyekben ugyanolyan szép biztonsággal találja meg az "illő igét" – elég talán, ha arra a Ioan Alexandru-dalra célzok, amely a Halottak napja Bécsbennek is része, a Logoszra.

Szóval, nagy költő ő. Egyetemista koromban gyakran találkoztunk, s akárhány anekdotát mesélt légyen, mindig azt éreztem, itt egy megállíthatatlan szenvedély zúdul a világra. És én is a szenvedélyben hiszek, többek között. 

A bejegyzés trackback címe:

https://jodemenysegfoka.blog.hu/api/trackback/id/tr685299341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása