A vágyott szorongás - Székely Jánosról

Az ember sajnálkozik, hogy nem foghatott kezet néhány emberrel, vagy nem beszélgethetett velük egy kávé vagy egyéb súlyos italok mellett. Kosztolányi, József Attila, Camus, Caragiale... Az egyik nagy hiányosságom (Bretter és Bajor mellett) Székely János.

Úgy érdekelne a hátraszegett nyaka. A gőgös okosság, amely nem kímélt és nem engedett, s amelyből olyan esszék érkeztek, mint a Tolsztojról vagy a Thomas Mannról szóló, A mítosz értelme, az Ars poeticaA valódi világ. De még inkább: egy attitűd érkezett, egy babitsi attitűd, amely olyan ritka minden irodalomban: a szellemi és erkölcsi tisztaság igénye.

De azért is érdekelne a kávé is a hátraszegett nyak mellett, mert remekműveket nem lehet a puszta okossággal írni. Márpedig a Soó Péter bánata, a Caligula helytartója, a Párrímek — csupa remekmű; és nincsenek egyedül.

Egyedül volt, ezt látom kávé nélkül is. A városban, ahol élt, egy másik, koszorúsabb író élte életét, s neki nagy fájdalma lehetett, hogy csodálják, de nem értik. Mert a legtöbben nem értették, s nemcsak a városban, hanem Erdély szerte sem. Van egy ilyen típusú író: minden kötetét nagy meghajlással fogadják, folyamatosan vállon veregetik a tehetsége miatt (az okosság a legtöbb ember szerint zavaró tényező csupán), aztán elrohannak tapsolni valaki másnak. Ő meg panaszkodó lesz és pózoló esetleg — valahogy ki kell bírnia, hogy nem kapja meg, ami jár neki.

Soó Péter bánata hibátlan arányérzékkel bolyong az elképzelhető és a nehezen hihető határmezsgyéjén. A Caligula helytartója a legjobb értelemben vett hagyományos dráma: bevisszük vagy nem? Tertium non datur. A Párrímek a végsőkig letisztult rímtechnika és bölcsesség darabjai. Az esszéi világosak, eredetiek, magasak.

Igazán kár, hogy nem szoronghattam legalább egyszer ott körülötte valahol.

A bejegyzés trackback címe:

https://jodemenysegfoka.blog.hu/api/trackback/id/tr395366734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása