Kívül és belül - Máté Angiról

Mintha minden kívülről történne Máté Angi pályáján, derül ki a Balázs Imre József moderálta beszélgetésből. Néhány töredék kinyomódott valósággal, a napvilágra tört, összerendeződött, és megszületett a Mamó, a kortárs magyar irodalom egyik legszebb kötete. Francia, holland, bolgár fordító jelentkezett, hogy megtetszett neki a könyv, lefordított belőle egy részletet — így jelent meg franciául, és jelenik meg hollandul és bolgárul. Színdarab akart lenni belőle, lett is, de Angi nem merte megnézni, félt, hogy nehéz lesz neki belül.

Minden kívülről történik, mintha Angi nem is akarná tulajdonképpen, de ami igazán fontos, az meg belül és belülről. Préseli a lelkét, amíg meg nem születnek azok a csodálatos mondatok, amelyek mintha csak ezt az egyetlen lelket fejeznék ki, miközben az irodalom varázslatának köszönhetően nemcsak az övét, sőt: "Mamó valamikor olyan néni volt, aki megkeresi a szobákban a port, összesepri, mos, főz más embereknek, figyeli a házuk sarkában a pókhálót, nehogy nőni kezdjen. Ezekben az időkben született neki Ilike, hogy majd az én anyám legyen, de mamó úgy gondolta, hogy ne legyen a gyermeknek apja. Nem kell.

Így Vajda Mihály nagyapám — aki magas volt és szép, legalábbis mamónak a fejében így látszott, ha emlékezni kezdett — csak hallotta, hogy van Ilike, de sohasem láthatta."

Bevisznek a lelkébe ezek a mondatok, otthonos lesz ez a lélek. Otthonos, mert nem követelődző: a történetek nem várják el, hogy törik-szakad megértsük a mesélőt. Csak hallgatjuk és hallgatjuk ezt a szomorkás-szép mesét, és úgy érezzük, a mienk is lehetne. 

A bejegyzés trackback címe:

https://jodemenysegfoka.blog.hu/api/trackback/id/tr825543043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása