Vörös vonalak, úszó Ikarosz - Balázs Ernő képeiről

Engem a színek izgatnak. Hogy szerte a világon vannak képei, hogy hányszor festette meg a Mátyás házat, hogy mi ragadja meg a Szent Mihály templomban — ez mind érdekes, én mégis nyugodtan aludnék. De miért csorog le a vörös, a piros az épületeken? Miért olyan egyik-másik, mintha dallamvonalakból állna? Az impresszionizmus nagy hagyomány, de én most egyvalakiről, Balázs Ernőről kérdezek, aki száz évvel az irányzat után festi képeit! És miért hozzájuk fordul, miért úgy festi, mint ők? 

Hiszen egy zsánerképhez, ahogy túl sokan érzékelik Balázs Ernő festészetének ezt a szeletét (és ő hagyja, hiszen részben vagy tán egészen ebből él), bőven elég lenne a puszta épület. Nosztalgia, emlékek, Kolozsvár, vásárlás — problémátlan, kimacskakövezett út.

Képeslapok — először ez a szó jutott eszembe, amikor nézni kezdtem a festményeket, sétálni kezdtem ebben az univerzumban. Csakhogy éppen ezektől a lecsorgó, megvillanó, szembeugró színektől valahogy másak mégis. A veszélyes múlt, vagy a múlt, amelyben mindig ott rejtőzik a veszély. Veszedelem és érzékiség, mert a veszélyben ott a kaland is.

Innen, a kaland felől kanyarodtam aztán Don Quijote, Ikarosz, a sárkányölő felé, és látnom kellett, hogy a vörös ott is kígyózik. Nagyon feketék és nagyon vékonyak ezek az alakok, az álom vagy az ábránd törékenységét hordozzák, jelenítik meg, metszik a képbe és a tekintetbe. Don Quijote egy egykerekűn, ezen a nem is annyira modern, mint inkább cirkuszi Rocinantén. A szent őrület mutatvány lett; vagy: az ember elgépiesedett, nem ló szuszog alatta, pedál nyikorog már. Ikarosz meg egy rémvörös, japán Nap alatt repül, függőlegesen, szinte állva: úszva repül valósággal. 

Csak le kell kalapálni magunkról a közhelyeket, és máris mintha látnánk.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jodemenysegfoka.blog.hu/api/trackback/id/tr516024181

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása