Illatok és ihletek

"Az őrölt kának persze jó illata volt, de hát sok mindennek volt jó illata: a vasárnapi kakaónak, a fűnek, a rántott húsnak, az anyám hanak, az azóta kihalt tavasznak és a tanyos tárgyakkal teli trafiknak." — Zeke Gyula szép kávéhermeneutikai könyvéből, a Volt egy feketémből másoltam ki ezt a passzust, egyrészt az azóta kihalt tavasz krúdyzekés futamért, másrészt a jó illatért, mely annyi mindenből áradt, a kávéból is, mégsem magyarázta meg a gyermek számára a fekete bűvöletét.

És azért is, mert a minap egy kocsmában egy szép színésznő panaszkodott a színházára kis társaságunknak. Mennyi kisszerűség, mennyi provincializmus, mennyi ostobaság, mennyi porbafingás, mennyi nagyképű dölyf. Semminek nincs jó illata, ezt éreztem a szavaiból, és azon gondolkodtam, hogy akitől elvárás a szépség, és még a mestersége is az, hogy bánjon vele, és még esze is van ahhoz, hogy mindezt belássa, annak ezerszeresen elsúlyosul az élete.

Mert a rendezőnek üres a feje, az ünnepelt sztár meg hullarészeg, elmarad miatta a próba, de csillagászati összegeket mar fel. Hányásillat, ez jellemző a sztárolt tehetségtelenségre akkor is, ha józan. A közönség pedig tapsol, mert messzi földről érkezett senki még akár valaki is lehet. Így válik a színház buta ideológiák vagy tévhitek repedtsarkújává. Repedt sarok illat.

És a felmosórongy feledhetetlen illata. Lehet ellene küzdeni, de vannak helyek, melyeken nem is olyan egyszerű ez a küzdés. Mert a szenvedélyt kinevetik, a humort nem értik, a szabadság meg nem több, mint puszta címke a pályázaton. 

El kell jönni egy ilyen helyről, erre gondoltam, rémülten és reménykedve. Odáig meg sem állni, ahol még a másnapos alsógatya is eszpresszóillatot áraszt.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jodemenysegfoka.blog.hu/api/trackback/id/tr186921327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása