Apamozsár - Egy kiáltvány továbbírása - 9.

Jómagam semmit nem tapasztaltam az „érték- és tudatzavarból”, csupán utólag. Az a lista, melyet a fejemben hordtam 1989 előtt, alig módosult, vagy inkább furcsán: akiket apáink tehetségesnek tartottak, azok tehetségesek is voltak, bár mindig akadtak olyan írók, költők és képzőművészek, akiket amolyan elnéző mosollyal emlegettek – nem a közösségért írnak vagy festenek, de azért… ők is emberek. Emlékszem például, milyen megbocsátó félszájjal mondta egyik mesterünk a Brassaiban, hogy ő Lászlóffy Aladár szomszédja, aki nem olyan nagy költő… Nem volt egy olyan közösségileg szavalható verse, mint mondjuk a Fekete-piros, ezért került a mester értékrendjének aljára. Ez az értékrend, a közösségért írókkal a csúcsán, az apák fejében többnyire ma is változatlan és megváltoztathatatlan.

Idézett tanulmányában Láng Gusztáv egy gondolatmenetet követően jut el a kettős cenzúra perverzitásáról szóló passzusig – kénytelen vagyok hosszabban idézni: „E kifogások oly nyilvánvalóan a szövegfelszínen megrekedő olvasat termékei (…), s oly nyilvánvaló ideológiai elfogultság sugallja őket (…), hogy nem is vitáznék velük, ha a kompromittálni szándékolt drámát nem érezném az erdélyi dráma fontos fordulatának. Ama radikális gondolkodásmód irányába, mely a tárgyilagos ítélkezést akarja a közösségi előítéletek helyére állítani. Eközben persze érzékenységeket sért és tabukat tagad meg, a józan ész azonban azt diktálja, hogy mielőtt elmarasztalnánk a drámát kegyeletsértés vétkében, előbb vizsgáljuk meg: jogosak-e az érzékenységek, s van-e még értelmük a tegnapi tabuknak?”

Nos, „a radikális gondolkodásmód irányába” azóta sem sok lépést tettek. A Mórok 1990 júniusában jelent meg a Látóban, Székely János (egy apa, aki annyira radikális akart lenni, hogy illúziótlan lett) 1992-ben meghalt (talán nem véletlenül – úgy értem, eszmeileg sem véletlenül), és maradtak a kivételek, akik közül azonban egyik sem olyan radikális, mint ő.

A bejegyzés trackback címe:

https://jodemenysegfoka.blog.hu/api/trackback/id/tr57067107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása