Apamozsár - Egy kiáltvány továbbírása - Exkurzus Székely Jánosról

Markó Béla mondja valahol, hogy Székely János rendkívül merev volt, ápolt, elegáns, pontos, konzervatív – váratlanul mégis meglepte az embert, például azzal, hogy bejelentette, a költészet halott. Ezt híres 1973-as, előadásként elhangzott esszéjében cselekedte, melyben kifejtette, a költészet elvesztette funkcióját, nem azért születik már, amiért évezredekig, ha van vers, az csak egy halott forma kitöltése, megjelenési formája – költészet nincs, ahogy nincs népballada, bár a néprajzosok találnak még egyet-kettőt ilyen-olyan eldugott vidékeken, bontotta ki még jobban gondolatát Kántor Lajosnak írt válaszában, aki természetesen zokon vette, hogy valaki ilyeneket állít.

Az igényről beszélek, meg arról, hogy akad, aki kényes arra, hogy igényes legyen magával szemben. Székely János bevallotta: élete egyik szakaszában olyan verseket írt, amilyeneket a hatalom kért tőle, csak hogy kiszabadítsa az édesapját a börtönből. Az őszinteséget a szellemi higiénia alapvető gesztusának tartotta.

Minden műfajban nagyot alkotott, de a mi szempontunkból most a Mórok és A valódi világ című világmagyarázó könyve az igazán fontos, melynél pesszimistább mű nem sok van. Ebben a két opusban ment talán a legmesszebbre azon az úton, melyen konokul haladt: az illúziótlan gondolkodás útján, ahogy A valódi világ első fejezetének címe mondja.

Nem hitt már semmiben, csak az illúziótlan gondolkodásban – és nem is állította, hogy bármi másban hinne. 1973 után verset nem írt, 1989 utáni nyilatkozatai élesen borúlátók, de hát azelőtt sem az optimizmus sugárzott a szövegeiből.

1929-ben született, két évvel volt fiatalabb Sütőnél, Bajor Andornál, Fodor Sándornál, egyidős Kányádi Sándorral – az emblematikus apák nemzedékéből való, aki mégsem hasonlított azokra, akikkel akár ugyanúgy megformálhatta volna a történelem. Az életéből számomra az a következtetés adódik, a valóság minden nyomatéka mellett az is számít, ki kerül az úthengere alá. 

A bejegyzés trackback címe:

https://jodemenysegfoka.blog.hu/api/trackback/id/tr737072855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása