Lubickolunk az aligsávban - az erdélyi normalitásról

"Szoktam olvasni a szövegeidet" - mondja egy egykori tanítványom a trolin, már ahol az ilyen jóleső bejelentéseket tenni szokták. "Legutóbb a Charlie-st, folytatja. De nem hiszem, hogy sokan értik."

Nem szellemi színvonalról beszél, hanem egy társadalom világnézetéről, melyet az elmaradott, kapkodó nevelés határoz meg. Sokan tartják magukat kereszténynek, mégis habozás nélkül elfogadják a gyilkosságot, méghozzá a jóízlés nevében. Mint ahogy sokan képezik az alkoholistát (gondoljunk csak az erdélyi falvakban szokásos pálinkakínálásra), mégis habozás nélkül kirekesztik, ha sikerrel járnak. Az erdmagy alkoholisták különféle elvonókban válnak élőhalottakká, s olyanok nézik le őket, akiknek "köszönhetően" ha akarnának, se tudnának megszabadulni a függőségüktől.

Egy mélymacsó világnézet eredménye ez, mely mindig tudja, "hol a határ", és tudja azt is, hogy azt mindenkinek tudnia kellene, legyen szó bár karikatúrákról vagy alkoholról. Egy ember (tudjuk, minek a szinonimája ez a szó vidékünkön) meg tudja állni, egy ember erős és egészséges. Úgy él Erdélyünk a csíknyi normalitás aligsávjában, mint a pinty.

Azaz egy tudálékos, türelmetlen, humortalan világnézetben, ahol a dölyf parancsa előbbre való bármi másnál.

A bejegyzés trackback címe:

https://jodemenysegfoka.blog.hu/api/trackback/id/tr397079623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása