Hozzám beszél - Gy. Szabó Béla fametszeteiről

Hosszú évek óta nézegetem a fametszeteit. Már a technika is elvarázsol; hogy mégsem kizárólag a technika, azt onnan tudom, hogy más fametszeteket esetleg észre sem veszek, vagy éppen csak, és már megyek is tovább. Hogy mennyire belém ivódtak, jól mutatja, hogy gyerekkoromtól ott lógott a falon az egyik "vizes" műve, most még sincs fogalmam, melyik az, mi a címe.

És még valami, ami a szeretetre mutat: időről időre eszembe jut, nézegetem a képeit, kezembe veszek egy-egy kötetet (nagymamámnak a Mexikói tél volt meg), és mióta van lehetőségem, a honlapját böngészgetem. Elvarázsolnak az alakjai, a tájai, a vizei, a mezői: a világa. Egyik kedvencem a Jelenések könyve: Deák Ferenc Dsida-versekhez készült illusztrációi mellett ezek a művek azok, melyekben ott érzem Istent. A négy lovas hát- és megborzongató — ahogy zuhanó repülőn nincsenek ateisták, úgy azt hiszem, ennek a képnek a közelében sem lehetnek.

Mint minden nagy művész esetében, az ő munkái is elhitetik, hogy amit ábrázol, azzal lehetetlenség vitatkozni. Nem vitatkozhatunk a Hamlettel, a Don Giovannival, Goya metszeteivel vagy Könczey Elemér karikatúráival. Lehet, hogy tetszik, lehet, hogy nem; felszisszenhetünk vagy ujjonghatunk; de nem tagadhatjuk le, hogy vannak. Ez a "létezési hitelesség" a legnagyobbak védjegye: ahogy az életet vagy a természetet, őket sem lehet leváltani. A Görbe fa télen vagy a Tervureni tó nem azért vitathatatlanok, mert itt vagy amott megtalálhatjuk őket, sem pedig azért, mert mindenki látott már görbe fát télen, hanem azért, mert az, ahogyan Gy. Szabó meglátta, örökre a szemünkbe égett. Az én szemembe is, és ez is a legnagyobbak ajándéka: bármiről is beszélnek, hozzám beszélnek, személyesen.

A bejegyzés trackback címe:

https://jodemenysegfoka.blog.hu/api/trackback/id/tr817550890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása