A történelem pataka

Hámori Tibor könyvében olvastam, hogy amikor Rejtő egyik barátja kutyát vett, és a Bobby nevet adta neki, az író kifakadt: "Nem látod, hogy ezzel a névvel még a pofája is szürke?! Legyen inkább Zsurnám porosom."

Hosszú Katinka aranyérméről az jutott eszembe, rólunk, magyarokról nem lehet elmondani, amit Talleyrand jelentett ki a Bourbonokról: "semmit sem tanultak, és semmit sem felejtettek." Mi igenis tanultunk. Mióta II. Lajos a szörnyű mohácsi csatában belefulladt a Cselébe, igyekszünk úgy úszni, hogy ne fulladjunk bele. És mert a történelem nemcsak büntetni tud, hanem jutalmazni is, úgy úszunk, hogy sokan (Egerszegi, Darnyi, Rózsa Norbert, Hosszú Katinka, Cseh László) világ- és/vagy egyéb bajnokok lesznek.

Kásás Tamással, akinek az étterme előtt néhány napig eljártam, és a többiekkel még ennél is jobb a helyzet. Ők azt is megtanulták, hogy a vízben szembejöhet valaki, és annál feltétlenül jobbnak kell lenni. Ez a magyarázata a magyar vízilabda-válogatottak szinte mindenkori jó szereplésének.

Igaz, a történelem minden irányba hathat. Az Aranycsapat berni második helye lefelé katapultálta a magyar focit. Ha nem lehet győzni, hát ne lehessen, költözött a labdarúgók fejébe. Mintha Lajos király újra és újra meg akarna fulladni. Ennek is van pozitív eredménye: folyamatosan reménykedünk, hogy végre mégis fognak.

Vannak súlyosabb dolgok is. Toldi Miklós annak idején egész farkascsaládot vert szét az aranyi nádasban, egy mai politikus viszont, egyéb dolga nem lévén az európai fórumokon, a medvét ajánlgatja játék gyanánt. Egykor megtanultunk lebontani egy falat, most profi kerítéseket építünk. Huszonévvel ezelőtt kivergődtünk egy diktatúrából, és az azóta eltelt idő sem volt elég, hogy magunk mögött hagyjuk.

Mi, magyarok, tényleg ritka madár vagyunk. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jodemenysegfoka.blog.hu/api/trackback/id/tr87678090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása