Menjünk le magunkba

Arra vágyom, hogy a színész játsszon.

A karizma, a belső szenvedély, az erő.

Hogy a színház addig kaparjon, amíg megtalálja azt a helyet, ahol ez a kráter van.

Már lassan évek óta hordozom magamban a túlcsordulást, pedig nem sokan voltak, akiknek jobban tetszett mindaz, ami 1990 óta történt.

És még azt sem állítom, hogy mindent láttam volna, és azt sem, hogy semmi nem tetszik.

Csak arra vágyom, hogy a szöveg penge legyen, lecsupaszított, lényegére meztelenített, a díszlet pedig shakespeare-i: többet bízna a képzeletre; mindent a képzeletre bízna. Ha a globe-osoknak sikerült, tán nekünk is sikerülhet.

Ne legyenek kellékek, mert az utóbbi időben azt érzem, a színész elvész a kellékek között. Zavarjuk össze a színészt, ne támaszkodhasson a rutinjára, unalomig ismert kelléktárára, mozdulataira, mimikájára, mely "tetszik" a közönségnek, vagy "beleillik" valamilyen divatos vonulatba.

Nem hozok fel példákat, mert az félrevezető lehet. De úgy érzem, gyakran feledkezünk meg Artaud, Beckett, Ionesco radikalizmusáról. Vagy Morgan Freemannak arról a gondolatáról, hogy nem az a lényeg, hogy beszéljek vagy cselekedjek, hanem az, hogy eldöntsem, miért vagyok ott. Hogyan kerültem oda, miért. Jól megértettem-e, vagy egy látszathagyománynak hódolok. Látszatabb hagyomány, mint a külsőségekben megnyilvánuló újítás, úgy sincsen.

Ehhez persze a nézőre is szükség van. Aki ne strigulázzon, hogy hány ez vagy az nem tetszik, hanem adja át magát annak, ami történik, és ha az egész rossz, akkor még mindig gondolkodjon el, vajon nem ő tévedett-e. Aki ne higgye, hogy a trivialitás humor, a színfalhasogatás tragédia, és hogy a szomorúság a tizenötödik sor tájékán van. 

De éppen ezért kell a lecsupaszítottság. Mert akkor váratlan energiák tolulnak fel, és egyik oldalról sincs mire fogni a kudarcot. Egyáltalán, ne fogjuk a kudarcot, hanem menjünk le magunkba.

A bejegyzés trackback címe:

https://jodemenysegfoka.blog.hu/api/trackback/id/tr978212048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása