Nincs mentség - Nu e nicio scuză

"Nem tudom, mi van a magyar emberrel. Nem boldog, ha nem szaros a szája!" Ezt az a Hofi Géza mondja, akire Hajdu Győző hivatkozik, mint Sas József rokonára a humorban.

Aki csak látta Sas Józsefet, tudja, mekkora ripacs ez az ember. Itt azonban nem ízlésről vagy humorérzékről van szó, hanem immoralitásról. Hajdu Győző úgy dicséri Sas Józsefet, hogy Ceaușescu is belepirulna.

De hol olvasok én Hajdu Győzőt? Hát a Látó szerkesztőségében, ahol legutóbb hüledezve vettük ki a borítékból az Együtt-Împreună "különkiadását-ediție specială-ját" (2016. május—június), amely "tiszteleg a pesti zenés közéleti, politikai Sas-kabaré művészei előtt". "Sas József, akit Isten jókedvében teremtett erre a világra" — indul a vezércikk, és az ember máris vakarózni kezdene. De hol van még (elárulom: a további cikkekben) az "európai jelentőségű magyar költő", Baranyi Ferenc, meg a "nagy közös barátunk", Adrian Păunescu a dr. Élthes László búcsúztatásában.

Teribil, monșer!, kiáltana fel az olvasó, hogy legalább Caragiale menekvést jelentsen a kétnyelvű moslék eme megkeményedése elől. Ehelyett lapoz, és nem remél, és milyen igaza van: "búzdítani", "kultúrális" a következő oldalakon (többek között, desigur), és megint be csontig: "olyan hatalmas vagy, kabarétársulatoddal együtt, mint akit mindenki retteg, mert Te, Sas József tetőtől-talpig humorrista lévén nem félsz senkitől és semmitől sem."

Nem tudom, mit adott Sas József ennek az örök főszerkesztőnek, látszik azonban, hogy némely tulajdonságait sosem vetkőzheti le az ember, aki a seggnyalás veretes tevékenysége közben, ki hitte volna?!, Petőfire, Bethlenre és Voltaire-re hivatkozik (ott vannak a szerencsétlenek, még Hajdu Győző is hivatkozhat rájuk). Azt sem tudom, miért és hogyan adták a nevüket ehhez a laphoz mindazok, akik adták, de hogy ez a mélynek is a legmélye, ahhoz nem fér kétség.

És az embert hirtelen elfogja o tristețe iremediabilă: érteni véli, milyen vágyak és frusztrációk sodornak valakit ebbe a kloákába, de hogy az a valaki még boldogan röfögjön legott, azt már igazán nem értheti. És arra is gondol ugyanez az ember, hogy ha valaki ide jut, az korábban is itt volt valahol; és hogy bizonyos dolgokra igazán nincs mentség. Nu e nicio scuză.

 14159891_1240557562642581_773420299_n.jpg14159289_1240557722642565_2054399809_n.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://jodemenysegfoka.blog.hu/api/trackback/id/tr1211662432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása