A hasznos idióták szabadsága

Sok víz lefolyt mindenféle folyókon, mióta a beadvány elindult. Hogy 683 aláírásnál tart, az örömmel tölt el; mélységesen elkeserít viszont néhány dolog.

"Întrebarea e de ce i s-au scos ochii?" — tette fel a retorikus kérdést egykori szomszédasszonyom, amikor Sütő András szemét kiverték. Mintha akadna mentség, sőt, jó ok arra, hogy elvegyék egy ember szeme világát! Ezt az attitűdöt fedezem fel sok kommentelőben; az egyik be is írta: "Nem mindegy, hogy mi szűnik meg!" Én azonban azt hiszem, hogy teljesen mindegy, annál is inkább, mert az Erdélyi Riport nem buzdított senkinek a megölésére, nem lehetetlenített el senkit, és mindig távol tartotta magát az alpári hangnemtől.

Elszomorít tehát, hogy akad, aki mentséget talál egy teljes szerkesztőség felfüggesztésére, semmitmondó nyilatkozatot ad ki, esetleg elmagyarázza, hogy az a szerkesztőség soha nem volt szabad, miközben ő maga Kossuth-díjas dörgölődző volt, amikor még megtehette, és megsértődik, hogy ma már a nyelvére sem tartanak igényt. El az is, amikor másvalaki elmagyarázza, hogy kár ugyan, ha megszűnik egy szerkesztőség, de hát annak amúgy sem kellett részt vennie a "csúnya" (brrrr!) piacgazdaság gyilkos versenyében — mégpedig azért, mert sem a Riport, sem a Maszol szerzői-szerkesztői nem úgy éltek és élnek, mint Marci Hevesen, és a máshol dolgozó újságírók zöme sem reflektál olvasói igényeire, csak kiszolgálja őket; ezzel szemben a Riport legjobb szerzői reflektáltak a világra, és nem szolgáltak ki senkit. Elkeserít az is, amikor valakinek az év híre, hogy a Riport végre megszűnt, és nyáladzva várja, hogy a Transindex is megszűnjön.

A legjobban azonban az keserít el, amikor valakik, sokan, nem veszik észre, hogy cseppet sem függetlenek, hanem a "gőgös szolgalelkűség" (© Kovács András Ferenc) megtestesítői, a nyelvvel loholás bajnokai, azok, akiktől bármi lehet, csak magyar legyen. Ők azok a "hasznos idióták" (© Lenin), akik bármit lehetővé tesznek. Attól tartok, egyre inkább az ő világukat éljük.

A bejegyzés trackback címe:

https://jodemenysegfoka.blog.hu/api/trackback/id/tr8512104773

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása