Meddig haragszik az utca? - Interjú Magyari Nándor László szociológussal - II.

a jódeménység foka: Az egyik barátommal beszélgettük, hogy a politikum nem próbál a magyar veszéllyel riogatni. Sorosoznak, de hát Soros amolyan univerzális gonosz. Ennek mi lehet az oka?

Két dologra gondolok ezzel kapcsolatban. Az első, hogy a “sorosozásba”, ami egy általános kollektív bűnbakképzési eljárás, bele van kódolva a magyarellenesség, az antiszemitizmus, és az összes olyan összeesküvés-elmélet, mely a dolgok (jelen esetben a tüntetések) mögött okkult összefonódásokat vél fölfedezni.

Nehéz a – korrupcióval, illetve a korrupció-ellenes föllépés támogatásával stb. – fölmerült kérdéseket az immár hagyományos magyarellenesség, illetve magyar veszély terminusaiban megfogalmazni. Viszont fel kell figyelni arra, hogy a korrupció, illetve az azt, szimbolikusan legalábbis, megtestesítő politikai osztály elleni föllépés természetét tekintve ugyanolyan tőről fakad, mint az etnikai sovinizmus és a „minden ellenesség”, a negativizmus és gyűlölet. Most sokan észre sem veszik, mert nem az etnikai, nemzeti stb. csoportok a fő célpont, hanem a korrupt politikai osztály, de ez a mostani osztályharc igen könnyen átfordulhat, a fölháborodás, a gyűlölködés más dimenziót nyerhet és etnikai/nemzeti, vagy más csoportok ellen irányulhat.

Másodszor, a rommagyar közösség megítélése – román részről, még az értelmiségiek szintjén is – nagyban az RMDSZ és politikai pozíciójának megítélésétől függ, a szövetség most sunyít, vagy megpróbál középre helyezkedni, nem exponálta magát egyik oldalon sem. Viszont az RMDSZ-nek azzal is számolnia kell, hogy a rommagyar közösség is polarizálódhat, illetve az utca haragja ellene és a rommagyar közösség ellen fordulhat. Ha nem rövid, hát hosszabb távon megjelenhetnek az etnikai intolerancia hangjai, mint ahogy a Johannis tegnapi lehazaárulózása mögött meg is jelent ez a motívum.

a jódeménység foka: Milyen jövőt jósolsz a tüntetéssorozatnak?

Itt valóban csak jósolni tudok, hiszen egy ilyen bonyolult és kiterjedt társadalmi mozgás alakulásának esetében nehéz a végkifejletet előrelátni, inkább csak különféle forgatókönyvek képzelhetők el, melyekhez különféle valószínűségi szintek rendelhetők. A mostani utcai tüntetések legfeljebb méretüket tekintve mondhatók rendkívülieknek, egyébként több ehhez hasonlatos megmozdulás volt az elmúlt néhány évben. A mostaniak a leginkább a Colectiv-tragédia nyomán kialakult proteszthez hasonlítanak, viszont az akkoriak szervezettebb változata. Egy-egy ilyen sorozat tapasztalata megerősíti a részvevőkben azt, hogy – végső soron – mégiscsak érdemes tüntetni, hiszen befolyásolni lehet az amúgy csak 4 évente, és nagyon is kétes keretek között működő, választási időszakok között is. De a képlet másik oldala a kormányzó pártok viselkedése: ők úgy érzik, frissen szerzett legitimitásuk fölhatalmazza őket arra, hogy arrogáns módon lépjenek föl, és a legbefolyásosabb politikusok (nevezetesen Liviu Dragnea és Klaus Johannis) személyiségvonásai is fontosak a képlet alakulásának tekintetében. A politikai válság minden (köz)szereplőjének viselkedése nehezen kiszámítható, úgyhogy a kimenetel többszörösen bizonytalan. Megeshet, hogy a vox populi, mondjuk a bumfordi igazságügyminiszter lemondását követően megnyugszik és a sorozat fokozatosan elenyészik. De az is megtörténhet, hogy a tüntetések tovább tartanak (esetleg sztrájkok is szerveződnek), és már csak a kormány lemondása nyugtatja meg a háborgó tömegeket. És végső soron – ha pl. Johannis és a körülötte levő hatalmi központ ezt kívánatosnak tartja és erőteljesen megtámogatja, és ugyanakkor a PSD belső polarizálódása tovább folytatódik, a diaszpóra is aktív marad stb. – én az előrehozott választások kierőltetését sem tartom kizártnak egy hosszú tüntetéssorozat végén.

A bejegyzés trackback címe:

https://jodemenysegfoka.blog.hu/api/trackback/id/tr7412188706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása