Fent maradni - Gálfalvi György 75. születésnapjára

Marad a láz? Ez volt Gálfalvi György negyven évvel ezelőtti kötetének címe. A könyvben interjú olvasható Czegő Zoltánnal, Csiki Lászlóval, Éltető Józseffel, Farkas Árpáddal, Kenéz Ferenccel, Király Lászlóval, Kocsis Istvánnal, Magyari Lajossal, Molnos Lajossal, Tömöry Péterrel és Vári Attilával, és az említettek közül Csiki László és Magyari Lajos már nem él, többen pedig nagyon is felcsavarodtak a szivárványra, de mindükkel eltelt négy évtized, egy forradalom és sok remény; néhányukkal több ország is.

Akárhogy is, a Kriterionnál napvilágot látott kötet híven árulkodik Gálfalvi György egyik legnagyobb erényéről: a beszélgetés igényéről, szomjúhozásáról, gerjesztéséről. Gyurka ugyanis társasági ember. Dilemmatikusságával, lobbanékonyságával, jovialitásával, bizonytalanságával, mely szeretetre vágyik, őszinteségével, mely nem törődik ezzel a vággyal, bájos bumfordiságával az Isten is arra teremtette, hogy beszélgessen, és a Marad a láz? a legjobb körben mutatja: abban, amelyikben akkor otthon érezte magát, amellyel közösek voltak az értékeik, az élményeik, az emlékeik, és közös volt a nyelvük.

Mára sok minden megváltozott, a történelem és az élet átrajzolta Gyurka barátságainak térképét, ami nem azt jelenti, hogy ő maga hűtlenné vált volna bárkihez is. Nemcsak hűséges maradt, ennél többet, bár valószínűleg fájdalmasabbat tett: az elveket sem árulta el, azt a lázat, amely egykor annyira egyértelműnek tűnt.

"Derék ember" — mondta egyszer róla valaki, és mindenki tudja, hogy gyakran éppen a szeretet meg a barátság járja a hétfátyoltáncot. Gyurka sebzetten is próbált józan maradni, fent maradni az elaljasodás korában.

Isten éltessen, Gyurka bátyám!

A bejegyzés trackback címe:

https://jodemenysegfoka.blog.hu/api/trackback/id/tr6212469431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása