Nagy plakátok rajzolója - Hodgyai Istvánról

Én már csak a plakátjaiért is elmennék az előadásokra. Mindig azt veszi észre, ami a legfontosabb, azt emeli ki, de nem tanárosan, nem szájbarágósan, hanem éppen úgy, hogy a néző meglepődjön rajta: hiszen ez a legfontosabb tényleg!

Mint a Tartuffe-ről az a középső ujjon átfúródó szeg. Vagy a Fekete Péterről az az izmozó kávéfőző. A Macbethről az a szívben kuporgó ember. A legyek uráról az a teniszcipőből kikandikáló disznóorr. A Nézd, ki van itt!-ről az a bajuszos lepel.

http://www.nemzetiszinhaz.ro/hu/eloadasok/repertoar.html

Ezeket az előadásokat nem ugyanaz a rendező rendezte. Nem ugyanolyan jellegű és minőségű művek. Első látásra nem ihlethetik meg egyformán az embert. Mégis egyformán ihletik meg, olyan értelemben, hogy mindegyik plakát remek. 

Ez rendkívüli dolog. Mint Eörsi mondta, vannak olyan fordítók, akik bizonyos jellegű alkotókat tudnak fordítani, és vannak mások, mint Szabó Lőrinc, akik mindenkit. Bizonyos emberek érzékenysége és tehetsége intenzív, másoké extenzív. Hodgyai Istváné, akit a barátai Hot-dognak szólítanak, az utóbbi kategóriába tartozik.

Nem arról van szó, hogy akié nem intenzív, az felületes, csak arról, hogy Pilinszkyé például nem extenzív, a Weöresé viszont nagyon az — ettől még mindketten írtak nagy verseket. Hodgyai István pedig nagy plakátokat tervez, amelyek olyanok, mint az előadások lényeg-kapszulái. Szép kifejezőerővel megkomponált plakátok ezek, kreatívak, mint a Gică Popescu-Hagi-féle román válogatott egyik jubileumának Bergenbier-klipje: "Bergenbier este admiratorul oficial al generației de aur." Vagy az a talán chilei reklámfilm, melyben a nagymama folyton nyikorgó hintaszékét pillanatragasztóval hallgattatják el.

Alkalmazott művészet ez is, kiválóan alkalmazva. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jodemenysegfoka.blog.hu/api/trackback/id/tr1213895030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása