Semmi sem idegen - Georges Simenon születésnapjára

Ma van Georges Simenon születésnapja, és eszembe jut mindenki, aki miatt rajongok érte. Agatha Christie vagy Stieg Larsson figurái is remekek, az övéi azonban hozzám szólnak egyenesen. Vannak írók, akiknek a szereplőit úgy figyelem, mint egyik mondatokkal, ritmussal, tempóval, fénnyel küszködő a másikat: igen, ezt jól megcsinálta! Simenonnal úgy vagyok, mint Thomas Mannal vagy Kaffka Margittal: az alakjai bennem sétálgatnak.

Mint például a padon üldögélő ember, aki nem tud hazamenni, mert nem képes naponta végighallgatni felesége lenéző szövegelését, ezért inkább leül egy padra Párizsban, ott múlatja az időt. Vagy az öreg hölgy, akinek a lakásában elmozdulnak a tárgyak. Vagy a sok boldogtalan család. Simenon nagyon ember, semmi sem idegen tőle.

Georges Simenon: biografie, carieră și viață personală

Maigret házassága tökéletes: mint éppen Thomas Mann egyik alakja mondja, szigorú boldogság. De olyan franciás szigorúsággal, amelyik sok borral és más ilyen élvezettel fogyasztandó. Bruno Cremer egyik legnagyobb bravúrja, hogy az ő Maigret-jének elhisszük, hogy "nem gondol semmit", természetesen nem azért, mert olyan ostoba arca van, hanem azért, mert előbb meg akarja ismerni az eset körüli embereket. 

The Myth Of Simenon | French Culture

Nemrég olvastam, hogy Simenon akkor járt a Szovjetunióban, amikor Gide, és pontosan felismerte a rendszer visszásságait, csak akkor még névtelen volt, és Gide útinaplója jóval sikeresebb lett. A belga író mindenesetre revansot vett, hiszen ki olvas ma már Gide-et?

Ez persze csak egy poén, az irodalom nem így dől el, ha egyáltalán eldől. Tény az, hogy szeretek Simenont olvasni, sétálgatni Maigret-vel Párizsban, várni Madame Maigret kedves szavait. Szeretem Maigret gondolkodásmódját, irigylem a higgadtságát. Poirot-t és Miss Marple-t csak úgy a kuriózum kedvéért ismerném meg; Maigret-t szívesen.

A bejegyzés trackback címe:

https://jodemenysegfoka.blog.hu/api/trackback/id/tr3217468826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása