Figyellek, mamikám! - A Háy János regénye körüli vitáról

— Én kisebbségben élek, és ez nem olyan, hogy az egyik nap mosolygok — jelentette ki sanyarú sorsa minden súlyával Dobos László az egyik könyvfesztiválon. Nemrég pedig azt olvastam az egyik kommentben, hogy "XY-nak joga volt úgy nekimenni a könyvnek, hiszen számára ez az élet, nem valami hobbi."

A hozzászóló a Háy János Mamikám című regénye körül kavargó vitában vett részt. Látnivaló, mennyire azonos a két mondat forrása és iránya. Kisajátítják a szenvedést, megszabják, mit szabad mondani és hogyan. Mindenki, aki másként cselekszik, nemcsak gyanús, hanem egyenesen bűnös.

21 Illustrator Dan Perjovschi ideas | mozaika, kresby

Erre utal a "hobbi" lenéző hangsúlya is. Megélte Tolsztoj Anna Karenina életét? Déry G. A. úr X-beli tapasztalatát? A történelmi regények szerzői mindazt, amit Uri, Bethlen, Hadrianus megélt? Az irodalom jóval metaforikusabb, szabadabb valami, semhogy így lehessen számon kérni, még ha sokan meg is tették, és szomorúan látom, teszik is. Az író egy történelmi személyiség sorsa révén akar kifejezni valamit — mutatis mutandis egy roma, meleg, heteroszexuális vagy bármilyen elképzelt ember sorsával, aki irodalmivá válik már attól, hogy megidézik egy műben.

Így hát az igazság értelme és tartalma is megváltozik. Kosztolányi mondja valahol, hogy őt nem érdekelte az emberi igazság, mert az, amit művészi igazságnak neveznek, többnyire teljesen kielégítette. A művészi igazság nem a szociográfiai vagy szociológiai adatokban rejlik, hanem egészen másban. 

Háy regényt írt, nem kiáltványt és nem szociográfiát. Műve immanensen rendelkezik mindazzal a szabadsággal, amellyel bármilyen művészi alkotás. Hogy ezt sokan másképpen gondolják, az mit sem változtat a tényen.

Egész életemben azért küszködtem, hogy az emberek végre megértsék, kisebbségben élni nem érdem, ha valaki kisebbségi író, attól nem lesz jobb. Ennek a keserű küzdelemnek sem lesz vége soha, sőt. Rémülten figyelem, hogy új rögeszmék merevednek meg, és publicisztikai hevületükkel cenzurális vágyaikat palástolják.

A karikatúra Dan Perjovschi munkája

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jodemenysegfoka.blog.hu/api/trackback/id/tr8117584658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása