Minden csodálatos - a magyar társadalom röntgenképe

"Formes egyszer a tanterem ablakában felkiáltott:

– Nini! Jár a szökőkút!

– Kuss! – förmedt rá Burger.

Szinte döbbent felháborodással kezdték gyalázni mások is:

– Ki kérdezett!

– Fogd be a pofád!

– Kinyílt a csipája!

Elrugdosták az ablak mellől, és odaálltak nézni a szökőkutat, amit csakugyan megindítottak. Én is éreztem, hogy Formes elvétette a hangot. Fesztelenül, elfogulatlan érdeklődéssel kiáltott fel. De Eynatten például rosszabbul járt. A folyosón tolongtunk tízperces szünetben, és Homola odakiáltott a B-osztályosok felé:

– Mi volt számtanórán?

– Dolgozatjavítás – felelte Eynatten fennhangon.

Homola, aki éppen fordult elfelé, hirtelen visszafordult, és ugyanazzal a lendülettel pofon vágta Eynattent.

– Kuss! Ki kérdezett?"

Gondolom, többen felismerték az Iskola a határon egyik jelenetét. Az újoncokat, akik azt képzelték, itt is ugyanúgy emberek, mint bárhol a világon, azonnal be kell törni, hogy sürgősen ráébredjenek a realitásra: arra, hogy ők itt puszta senkik, akik örülhetnek, hogy élnek. Legutóbb a Böjte Csaba gyermekotthonaiban dolgozó nevelő ügye döbbentett rá erre, de fel voltam készülve a keserűségre.

Nem dicsekvésből mondom, sőt. Hanem megfigyelésből. A magyar társadalom nagy részére, legyen bár Budapesten vagy Bivalybürgözdön, ugyanez jellemző. Bármilyen fordulat, kritikus pont kapcsán kezdünk el beszélni, rögtön ott a "Kuss! Ki kérdezett?" Ennek lehet megértőnek álcázott, magyarázó jellege is, ám a cél majdnem mindig ugyanaz: hagyjuk a fenébe a további feltárást, seperjünk a szőnyeg alá mindent. Ha mégsem sikerül oda seperni, a sok Homola még mindig kétségbe vonhatja a feltárás őszinteségét, és hiteltelenné teheti az egészet. 

Iskola a határon - Árnikabolt

Így persze polarizálódnak az álláspontok. Azt mindenki megérti, hogy nem lehet egy vallomás alapján elítélni egy embert, sem egy egész intézményrendszert. Az azonnali hisztérikus kiabálás azonban növeli a gyanút, akárcsak a semmitmondó nyilatkozatok. Ezek hatására az is gyanakvó és indulatos lesz, aki nem volt sem egyik, sem másik.

Ennek a szociális játszmának az egyik nagyjelenete különben a "nyilatkozat". Az, akire rávetődött a gyanú árnyéka, elkezd minél "szebben" beszélni; s hogy számunkra csak a problématlan szépség létezik, erről is többször írtam már. Gólya, Isten, család, kereszténység, hit, magyarság, becsület, tisztesség, tehetség, szív — ezek a nyilatkozat visszatérő elemei. Nem kellene hogy meggyőzzenek senkit semmiről, de sokakat meggyőznek, főleg, hogy azok kétségbe sem vonnak soha semmit. A magyar társadalomban a nyelv a takarás egyik eszköze.

És az érzelmi zsarolásé. "Az ellenfelek malmára hajtod a vizet", "kiteregetjük a szennyesünket" — ezek önmagukban is alkalmasak arra, hogy kikergessenek a világból. Itt jegyzem meg, hogy a társadalom hű képeként a családok is gyakran működnek így. Aki szeretetre vágyik, nem kapja meg, viszont remekül szót fogadhat.

Hatásos eszköz az aritmetika. Ennyi embert gyilkoltak meg a nácik, de annyit a kommunisták. Annyi gyermeken segített, hát! Az ilyen típusú érvelés többnyire nem egyformán kezeli a gyilkosokat, az embereket viszont számoknak tekinti. Ha egy gyermeket bántalmaztak, az éppen elég ahhoz, hogy az ő élete tönkremenjen, és semmilyen összeadás nem teszi boldogabbá.

A másik nagyszerű fogás a paritás. "Miért erről ír? Miért nem arról? X lebukott, de Y is lebukhatott volna! Rá vetett vajon egyetlen pillantást is?! Őt megölték, de tudja Ön, hogy nemcsak őt? Ugye, hogy nem tudta?" És ennek az érvelésnek sem a tisztázás a célja, nem lehet például kiegyezni abban, hogy sorra vesszük az ügyeket. Mert akkor jön az újabb kérdés: "Önt ki hatalmazta fel? Milyen alapon ítélkezik? Nem mind emberek vagyunk? Tévedni nem emberi dolog?"

Fájdalom, a társadalom mégsem rendelkezik az Iskola nagyszerű szerkezetével: nem elég Öttevényit kicsapni. Mindig hallatszanak zavaró hangok. Következésképpen nincs más megoldás, mint tovább működtetni a mindent eltakaró szókincset. Ebben hálistennek nagy rutinunk van.

Ne csodálkozzunk, hogy egyre egydimenziósabb lesz minden. Úgy tűnik, sokan nem szeretik a kitüremkedéseket. Akire rátettek egy címkét, azt életük végéig szeretnék az alatt a címke alatt látni, legyen bár pozitív vagy negatív. Akinek a hithez van köze, amúgy sem lehet hibás semmiben. A művész viszont legyen jólfésült, csiszolt, mondjon szépeket a magyarságról és az életről. Nem is értem, kinek mi baja a kommunizmussal, ha minden költőt öltönyben, örömtől ragyogó szemmel szeretne látni. Igaz, mit is írnának a költők, ha egyszer minden csodálatos.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jodemenysegfoka.blog.hu/api/trackback/id/tr717874015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása