Medveszám - Dénes Petra filmjéről

"Jézus Krisztus is szenvedett, s mi is szenvedünk. Így halunk meg." Jó ez az utolsó mondat, és igazi jó székely arcú bácsi, aki mondja. Kemény, faragott vonások, derű a tekintetében. Pedig megtámadta a medve, alig tudott megszabadulni tőle.

Dénes Petra rövidfilmje jól járja körül a problémát. Látszik a harapófogó: akit megtámadott, annak a fájdalmát nem lehet letagadni, ugyanakkor a medve állat, akinek az életteréből egyre többet kihasítunk. A vadásztársaság részéről leginkább összeesküvéselméletek hangzanak el (a miniszterasszony, aki férjhez ment egy amerikai tábornokhoz, és így...), a természetvédők higgadtabbak, de úgy fogalmaznak, az ember lépett át egy határt. De milyen határt? Géza bácsi a kertjében sétált, amikor megtámadta a "szomszéd". Általában igaz lehet, hogy "kihasítunk", a fájdalom azonban nagyon is személyes.

Nagyon rokonszenves a fiatalember, akit szintén megtámadott egy medve, s aki mégis sajnálja, hogy megöltek egyet. Ő amúgy is félszegen néz a kamerába.

https://youtu.be/sGSK65rKIGw

Nagyon reális a hatóságtól való félelem vagy a jogos bizalmatlanság: úgysem adnak semmit, mondja Géza bácsi. Egy ideig járt a kártérítésért, aztán abbahagyta, örül, hogy túlélte. 

A kocsmában mellébeszélnek: Európában 8000 medve él — abból 2000 Oroszországban — nem tudhatjuk, mennyi él, sose számoltuk meg. Hát így aztán messzire jutunk, nyilván.

Jó arcok, jó vágás, szép, de nem üresen, szervetlenül szép képek. A Szomszédok jó film. 

A bejegyzés trackback címe:

https://jodemenysegfoka.blog.hu/api/trackback/id/tr9318230381

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása