Merre jár a kávé - Másréti Kató Zoltán kötetéről

"Míg a nyilvánvaló honvágy sarkallta, biztos kapaszkodókat kereső első buzgalmamban csak a magyar Bécset kerestem, nem fértem hozzá a városhoz. Horvát származású, művészettörténész feleségem segítségemre volt, hogy hamar túltegyem magam hiú ábrándjaimon: nincsen sem magyar, sem horvát, sem lengyel, sem román, sem szerb, sem semmilyen más exkluzív Bécs.

Csak Bécs van, ahol minden mindennel és mindenkivel összekeveredik, és ugyanolyan természetességgel szétválik, mint ahogyan össze is vegyül. Kis túlzással (...) tulajdonképpen még csak 'osztrák Bécs' sincsen és soha nem is volt. Bécs nem Ausztria." (101.) 

Fénykép megnyitása

Azt hiszem, ez a passzus Másréti Kató Zoltán könyvének egyik lényege. A Melange — Kultúrtörténeti séták Bécsben karcsú, George Gheorghe rajzaival kellemesített laza esszékötet. És mérgesen, konokul nem lehet esszét írni: ehhez éppen ez a hangulatosság kell, ez a belátó attitűd, ez a képesség, amellyel a szerző elengedi mindazt, amire pedig annyit készült.

Másréti Kató Zoltán másfél évtizede él Bécsben, és könyve ugyanazt sugározza, mint amit Claudio Magris is kiderített, természetesen más eszközökkel: a "Felix Austia"-t, a Monarchia hangulatát az is visszasírja, aki bírálta, Zweigtól Werfelig és Joseph Rothtól Brochig. Ez utóbbi pont az ellen a giccshangulat ellen kelt ki, amelyről MKZ is ír, de a puszta tény, hogy kikelhetett egy kulturális jelenség ellen, azt bizonyítja, hogy volt kultúra.

MKZ nyitott szemmel jár a világban, az információkat személyes történetek közé sorolja (ezeket kurzívval szedték, bár személyes megjegyzés és anekdota rajtuk kívül is akad). Jól esett forgatnom a Brassói Lapok Alapítvány kiadásában megjelent könyvet, noha olykor úgy éreztem, jobb lenne, ha a kávé nem lenne mindig "illatos": a publicisztikusság erénye is, veszélye is az effajta írásmódnak.

"(A melange( Rafináltabb változata a császármelange, melybe egy tojássárgáját is belekevernek, ugyanakkor nem sajnálnak belőle egy hosszú korty francia konyakot." (7.) Olykor vágytam erre a hosszú kortyra, de a kávéval is elvoltam.

   

A bejegyzés trackback címe:

https://jodemenysegfoka.blog.hu/api/trackback/id/tr8718242555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása