Nincs felelős, nem is volt - A Vidnyánszky-ügyről

Lehet csapkodni, mérgelődni és gúnyolódni, de ettől nem értjük meg jobban Vidnyánszky maradását. Márpedig ez rendszerszintű probléma.

"Bevallotta, hogy hazudott" — mondta a Gyurcsány-beszéd kiszivárgásakor egy konjunkturális okokból akkoriban még bal-, ma már persze jobboldali ismerősöm. A " kurva országot" viszont úgy védte meg: "nem nyilvánosan mondta". Nem vette észre az ellentmondást, csak arra figyelt, hogy megvédje a kedvencét.

Pápai Gábor karikatúrája

Ugyanez történt minden besúgó lebukásakor. A társadalom, sőt, az értelmiség nagy része nem azon küszködött, hogy megértsen valamit, amit nehéz megérteni, megértse és továbbadja, hanem helyezkedett: ha szerette az illetőt, akkor felháborodott, amiért "leleplezték", ha nem szerette, akkor ujjongott, amiért lelepleződött.

Így aztán úgy tűnt, nem is az erkölcsi normák a fontosak, hanem a helyzet és a retorikai teljesítmény. "A komancsok is loptak" — állítja az egyik, s a másik azt vonja le belőle, hogy Mészáros Lőrinc legalább "nekünk lop".

Nem gondolom, hogy a társadalmi mozgások ilyen átlátható következetességgel és mechanikus viszonyok között zajlanak, de mindig megrémített, amikor ezek a szép felületességek elhangzottak. Az 1989 előtti bonyolult állapotok arra kellett volna ihlessenek, hogy megértsük őket, hogy erőfeszítéseket tegyünk ezért a megértésért, nem arra, hogy ilyen álságos viszonylagosságok szülessenek belőlük, tényárnyalók és tányérnyalók. 

A Fidesz észrevette és kizárólagossá tette a viszonylagosságot, amelyet a határon túl is lelkesen művelnek, hiszen csak az számít, hogy magyarok legyünk, és ezt harsányan mindenki tudomására hozzuk. Vidnyánszky ráadásul kisebbségi — ami nagyszerű alkalom az önelégültségre és önáltatásra az ún. szabadelvűek között is —, neki tehát mindent szabad. Nem is értik, miért kellene lemondania, és miért lenne felelős. Hiszen senki soha nem volt felelős semmiért.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jodemenysegfoka.blog.hu/api/trackback/id/tr818288561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: bulgár patkány, te inkább a saját fajtáddal foglalkozz!
Igaz, vinnyogszkij épp olyan takonygerincű féreg, mint te vagy, ezt most bizonyította is ezzel a lemondásnak hazudott színjátékával.
@ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró: hazaáruló, miért nem maradsz a bulgár fasiszta társaid közt. Már a magyar fasiszták is undorodnak tőled.
süti beállítások módosítása