Ötsebességes tragédia - Tar Károly-Bogdán Zsolt-Solymosi Zsolt hangoskönyvéről

A legjobb erdélyi történet: ez Az ismert katona hangoskönyve.

Hányszor láttuk, hogy valamit olcsón, csúnyán, színvonaltalanul megoldanak, aztán arra hivatkoznak, hogy "de hát az a fontos, hogy megszületett". 

Nos, itt nem erről van szó.

Solymosi Zsolt, ez az ekrazitlelkű idealista, találkozott Bogdán Zsolttal, a vers- és bármilyen szövegmondás zsenijével. Az ürügy Tar Károly ikonikus regénye, melyet fiának, Tar Koppány Zsoltnak a katonaságbeli haláláról írt.

Fotó: mek.oszk.hu

Ez a regény megnőtt az időben. Gyerekkoromban mítoszok övezték, s a magyarság sorsa ötvöződött és keményedett benne szimbólummá. Nemcsak TKZS osztálytársai szerették — Szabó Árpád, a hangoskönyv támogatója is az volt —, hanem mindenki, s ez a szó akkor nagyon sokat, valóban mindenkit jelentett. Az erdélyi magyarság egy irányba figyelt, s mint a Harag-előadások, Az ismert katona is többet fejezett ki, mint amennyi benne volt.

Az átmeneti időszakban aztán némileg homályosodott a regény, hogy most, a Solymosi-Bogdán párosnak köszönhetően ismét felragyogjon. A sors, melyet annyit emlegetünk a könyvek kapcsán, ismét segített, ha évtizedek múltán is. Csak egy olyan emberre volt szükség, aki folyton újrafelfedez valamit, és kitartóan egyengeti az útját. 

"Azt hiszem, hogy az idén már nem megyek gyakorlatozni." Ez az egyszerű mondat maga a tragédia, ha TKZS életének összefüggésében olvassuk. Bogdán Zsolt búgó hanga ezúttal elsötétül. Ez a hang különben mindent és bármit ki tud fejezni: boldogságot és szomorúságot, huncutságot és mélységes bánatot. Ha udvarolni kell, udvarol, ha kacérkodni, akkor kacérkodik, pontosan érzi a szöveg ritmusát és réseit. Az elbeszélő részek és a levelek egyaránt hitelesen szólalnak meg. Bogdán Zsolt mindenki, és éppen az, akire a megfelelő pillanatban szükség van.

Kíváncsi vagyok, milyen hatása lesz ennek a tehetséggel és alázattal létrehozott alkotásnak. Most már nem figyelünk mindannyian ugyanarra, már a sorkatonaság is megszűnt, de a tragédia, egy fiatalember elpusztításának tragédiája máig megrázó. A kolozsvári könyvhéten bemutatják — azután, remélem, sokáig beszélnek még róla, sokan hallgatják vezetés közben. Ajánlom, hogy ötsebességes kocsiban hallgassák. 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jodemenysegfoka.blog.hu/api/trackback/id/tr7218429619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása